Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Διαμαρτυρίες για το κλειστό Πνευματικό Κέντρο Σπάτων




 

 

      Το Πνευματικό Κέντρο "Χρήστος Μπέκας" στα Σπάτα παραμένει κλειστό εδώ και μήνες αν και προεκλογικά ο Δήμος εγκαινίασε - με πολλή περηφάνεια κιόλας, - την ολοκλήρωση των επισκευών του. Έστησαν και την προτομή του δωρητή και μετά το ...κλειδαμπάρωσαν!

Πρόκειται για το λαμπρό κληροδότημα του αείμνηστου Ευεργέτη - Δωρητή, Δημάρχου Χρήστου Μπέκα, ο οποίος άφησε, το 1965, με δημόσια διαθήκη, όλη τη μεγάλη περιουσία του στο Δήμο, προκειμένου να ανεγερθεί Πνευματικό Κέντρο, με σκοπό την ανάπτυξη του πνευματικού επιπέδου των δημοτών Σπάτων.

Το 1993 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του και έκτοτε λειτούργησε για αρκετά χρόνια, εύρυθμα, φιλοξενώντας πληθώρα πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων, λειτουργία βιβλιοθήκης, κ.λπ.


ΠΑΡΑΤΥΠΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ  ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ Η ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑ...


      Όμως τα τελευταία χρόνια της λειτουργίας του, Δημοτικές Αρχές άρχισαν, σταδιακά, παράτυπες χρήσεις του κληροδοτήματος που παραβαίνουν τη βούληση του διαθέτη. Έτσι, είχαν εγκατασταθεί εκεί: Πταισματοδικείο, ο Αθλητικός Οργανισμός, ακόμα και ιδιωτική εμπορική επιχείριση! Η τελευταία, με το πρόσχημα της εξοικονόμησης χρηματικών πόρων για τη λειτουργία του, ενώ για το σκοπό αυτό, ο δωρητής έχει αφήσει μια τεράστια κτηματική περιουσία....

Το χειρότερο δε όλων είναι, πως είχαν μεταφέρει στο υπόγειο του Πνευματικού Κέντρου το αρχείο των υπηρεσιών του Δήμου και άλλες εύφλεκτες ύλες (!),  αντιμετωπίζοντάς το ως ...Δημοτικό Κατάστημα. Ήταν ο χώρος στον οποίο ξέσπασε το 2013 η μυστηριώδης πυρκαγιά, που ποτέ δε διελευκάνθηκε, αν δηλαδή επρόκειτο περί εμπρησμού ή όχι. Έκτοτε παρέμεινε κλειστό για πολλά χρόνια, μέχρι επιτέλους να αποπερατωθούν οι επισκευές του το 2023. 


                ΠΑΛΙ ΚΛΕΙΣΤΟ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ

 

        Αυτή τη στιγμή, το Πνευματικό Κέντρο αν και έτοιμο, εξακολουθεί να μην ανοίγει τις πόρτες του. Δημότες και πολιτιστικοί φορείς διαμαρτύρονται, αλλά επίσημη απάντηση δε δίδεται από τη Δημοτική Αρχή, ως οφείλει. Μόνο κάποιες δικαιολογίες έχουν ακουστεί, του τύπου "θέλουμε να φτιάξουμε καινούργιο κανονισμό", "υπάρχουν κάτι ατέλειες ακόμη" και άλλα τέτοια, που δεν αντέχουν στη λογική και κυρίως υποτιμούν τους δημότες.

      Ίσως θα πρέπει ο κάθε δήμος να αντιληφθεί, ότι ο πολιτισμός δεν είναι κάτι αμελητέο, ούτε αρκούν τα "πολιτιστικά καλοκαίρια" με πανηγύρια, μετακλήσεις λαϊκών αοιδών και κάποιων θιάσων. Απαιτείται η δημιουργία μιας σταθερής και ζωντανής εστίας πολιτισμού. 

Και σίγουρα, όχι, ο πολιτισμός δεν μπορεί να περιμένει...







5 σχόλια:

  1. Λες και είναι σπίτι τους να το ανοίγουν και να το κλείνουν όποτε θέλουν και να το χρησιμοποιούν όπως τους καπνίσει! Καμμία δουλειά δεν έχουν τα αρχεία του δήμου εκεί, ούτε τα ποδόσφαιρα και όλα τα άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν ο κανονισμός είναι το πρόβλημα πάλι η νυν δημοτική αρχή έχει την ευθύνη αφού είχε όλο το χρόνο, πριν τα εγκαίνια, να τον υλοποιήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και υπάρχει κανονισμός, με ΦΕΚ κλπ. Μπορούν να το λειτουργήσουν με αυτόν και αν θέλουν να τον αλλάξουν στο μέλλον, ας το κάνουν, αφού δεν το έκαναν μέχρι τώρα.

      Διαγραφή
  3. ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΟΤΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΙΧΕ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΤΟ 2022 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΓΟΥΕΜΠΛΕΥ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟ ΤΟΝ ΔΟΜΑΖΟ!!!!
    ΑΥΤΟ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΗΤΑΝ, ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ. ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ!!! ΤΟΣΟ ΑΣΧΕΤΟΙ! ΟΠΟΤΕ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αναρωτιέται κανείς, μήπως ο Δήμος κωλισιεργεί επειδή σχεδιάζει να μεταφέρει εκεί κάποιες δημοτικές υπηρεσίες και τμήματα άσχετα με τον πολιτισμό, δηλαδή να "καταλάβει" χώρους... Αυτό δεν επιτρέπεται διότι για άλλο σκοπό δόθηκε η περιουσία του Μπέκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή