Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

"Ay Carmela"!



                  

 

 

        "Ay Carmela" ("El Ejército del Ebro"), το ισπανικό αντιφασιστικό τραγούδι - εμβατήριο  έγινε πολύ γνωστό στις φοιτητικές κινητοποιήσεις του ' 73, δίνοντας έναν ιδιαίτερο παλμό στις φοιτητικές συγκεντρώσεις. 

 

Ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή στους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ισπανίας κατά τον ισπανικό εμφύλιο. Ο αφηγητής των στίχων απευθύνεται σε μια γυναίκα, την Καρμέλα και αναφέρεται στα πεδία των μαχών και στην αποφασιστικότητα των μαχητών στον αγώνα κατά του Φράνκο. Iδιαίτερη μνεία γίνεται στη Μάχη του Έβρου, τη μεγαλύτερη και σκληρότερη μάχη του ισπανικού εμφυλίου

 

Η μελωδία του προέρχεται από ένα ισπανικό παραδοσιακό τραγούδι του 19ου αιώνα και στη συνέχεια τραγουδήθηκε από τους αντάρτες που ξεσηκώθηκαν εναντίον των στρατευμάτων του Ναπολέοντα το 1808, με τους στίχους να διασκευάζονται καθε φορά ανάλογα με τις συνθήκες. 

 

      Εδώ, το  "Ay Carmela" ακούγεται σε χορωδιακή απόδοση, από την Coro Popular Jabalón. Στην Ελλάδα, ερμηνεύτηκε από την Μαρία Φαραντούρη και περιλαμβάνεται στο δίσκο του 1977, "Τραγούδια διαμαρτυρίας από όλο τον κόσμο".








1 σχόλιο:

  1. Ανάμεσα στις φωτογραφίες και αυτή του Χεμινγκουέι μαζί με τους μαχητές του δημοκρατικού στρατού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή