Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Παιδιά στο έλεος "φιλανθρώπων"

 

 


 

 

      Μπορεί στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης να έχουν καταργήσει ως ακατάλληλα και αναχρονιστικά τα ιδρύματα για παιδιά, όμως εδώ καλά κρατούν. Και μάλιστα χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, κάτω από ένα πέπλο αδιαφάνειας και συστημικής αδιαφορίας. Οι συνθήκες λειτουργίας τους έρχονται συνήθως στην επιφάνεια, μόνον όταν ξεβράζονται στη δημοσιότητα υποθέσεις ψυχικής, σωματικής, σεξουαλικής βίας, όπως στην περίπτωση της Κιβωτού.  

 

 

                     Μοντέλο φροντίδας των δύο προηγούμενων αιώνων 

 

 

     Απίστευτη η πρόσφατη δήλωση της αρμόδιας υπουργού, Δόμνας Μιχαηλίδου, για την Κιβωτό: "δεν είχε φτάσει κάτι στα αυτιά μας, αν είχε φτάσει θα είχαμε κινηθεί άμεσα". Αν και πρόκειται για μια κυβέρνηση που έβαζε παντού τα αυτιά της! Αν και υπάρχουν καταγγελίες εθελοντών και τροφίμων, ήδη από το 2015, για τις οποίες είχε επιληφθεί εισαγγελέας. Όμως η υπουργός λησμόνησε, πως ακριβώς αυτή είναι η δουλειά της, να έχει ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε είτε να προλαβαίνουν την κακοποίηση είτε να τη σταματούν.

 

Δυστυχώς όμως, το δικό μας κράτος  αφήνει συστηματικά την πρωτοβουλία ίδρυσης δομών υποστήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, σε ιερωμένους, εφοπλιστές, ιδρύματα κληροδοτημάτων και πάσης φύσεως ιδιώτες. Έχουμε κοινωνική πρόνοια υποστελεχωμένη, κρατικές δομές τελείως ανεπαρκείς με μοντέλο φροντίδας των δύο προηγούμενων αιώνων!. Ακόμα, πολύ συχνά, βρέφη και παιδιά ζουν για χρόνια μέσα σε νοσοκομεία!  

Οι υπάρχουσες  δομές, κρατικές και μη, είναι αποκομμένες από την κοινωνία. Λειτουργούν σε εγκαταστάσεις χωρίς προδιαγραφές, χωρίς εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, με παιδονόμους που βαφτίζονται παιδαγωγοί. Χωρίς μηχανισμούς που διασφαλίζουν επί της ουσίας τα δικαιώματα των παιδιών.

 

 

                                        Οίκτος και φιλανθρωπία

 

 

     Είναι ολοφάνερο,  πως η πολιτεία υποστηρίζει ακλόνητα το υπάρχον σύστημα, όπου πλούσια άτομα ή φορείς, όπως εκκλησιαστικοί κλπ., όποτε και αν το επιθυμούν, θα αναλαμβάνουν ή θα ενισχύουν ανάλογες δομές. Έχουμε δηλαδή μια εικόνα οίκτου και φιλάνθρωπίας. Κλειστές δομές με γυαλιστερή εικόνα. Ακριβώς στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, διόρισαν νέα πρόεδρο της Κιβωτού, σύζυγο μεγαλοεφοπλιστού, η οποία είναι γνωστή ως επικεφαλής σωματείων, που επιδίδονται σε αγαθοεργίες και ελεημοσύνες... 

 

 

                      Η σύγχρονη αντιμετώπιση του προβλήματος 

 

 

      Η διεθνής έρευνα και η πολύχρονη εμπειρία έχουν δείξει, ότι η μακρόχρονη παραμονή παιδιών και εφήβων σε κλειστά ιδρύματα συνδέεται με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, χρόνιο άγχος, αναπτυξιακά προβλήματα, χαμηλό ανοσοποιητικό και ελλιπείς δεξιότητες. Ο λόγος είναι, ότι το περιβάλλον των ιδρυμάτων απουσιάζει η ευαισθησία, η ζεστασιά και η σταθερή φροντίδας

 

Απαιτείται:  

 


- Έγκαιρη παρέμβαση και στήριξη της οικογένειας τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο, ώστε αυτά να παραμείνουν είτε στο στενό είτε στο ευρύτερο συγγενικό τους περιβάλλον. 

 

- Όταν αυτό δεν είναι εφικτό, είναι αναγκαίο να ενταχθούν σε ανάδοχες οικογένειες, στο πλαίσιο ενός νέου οργανωμένου συστήματος παιδικής προστασίας, με συστηματική υποστήριξη των παιδιών και εφήβων, εκπαίδευση και εποπτεία των αναδόχων οικογενειών από ειδικούς.

 

- Παράλληλα με την αναδοχή, χρειάζεται προσπάθεια για υποστήριξη της βιολογικής οικογένειας ώστε να μπορέσει το παιδί κάποια στιγμή να επανασυνδεθεί μαζί της και όχι να αποκοπεί από αυτήν.





1 σχόλιο:

  1. Αστική φιλανθρωπία....Ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή, στήσιμο μηχανισμών επιρροής και, και....

    ΑπάντησηΔιαγραφή