Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Παρουσίαση βιβλίου για τα Μεσόγεια, σήμερα στο Μουσείο Βορρέ



 

 

      Σήμερα, Κυριακή 13 Νοεμβρίου και ώρα 18:30, στο Μουσείο Βορρέ, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου του Δημάρχου Σαρωνικού κ. Πέτρου Ι. Φιλίππου – Αγγέλου “Ανάλεκτα από τα χειρόγραφα Χρίστου Ν. Πέτρου Μεσογείτη (1909-1944)”.

 

Η έκδοση του νέου βιβλίου πραγματοποιήθηκε από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων με τη χορηγία του Αθανάσιου Μαρτίνου και αφορά  αδημοσίευτες μελέτες και υλικό από το αρχείο του Χρίστου Ν. Πέτρου – Μεσογείτη. Περιλαμβάνει αρβανίτικα παραμύθια, διηγήσεις, ιστορίες, παροιμίες, τραγούδια, όρκους, ευχές κλπ, μελέτες (λαογραφικές και αρχαιολογικές), για τα Καλύβια και την Αττική, καθώς και αδημοσίευτες εργασίες για την Κρήτη και την Αργολίδα.

 

Ο Χρίστος Ν. Πέτρου – Μεσογείτης ήταν Καλυβιώτης αρχαιολόγος, καθηγητής και ιστορικός, με ιδιαίτερη ενασχόληση στην επιγραφική και αρβανίτικη διάλεκτο, όπως προκύπτει από τις δημοσιευμένες και αδημοσίευτες μελέτες του. Η νέα έκδοση αποτελεί μια μεγάλη συμβολή τόσο στην ευρύτερη διάδοση του τεράστιου έργο του Μεσογείτη που έφυγε από τη ζωή μόλις 35 ετών, όσο και στην ανακάλυψη της αρβανίτικης γλώσσας και του πολιτισμού των Αρβανιτών.

 

Όλο αυτό το υλικό βρίσκεται σήμερα στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων, όπου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να το αναζητήσουν στο Ψηφιακό Αποθετήριο της Ιστορίας του Δήμου Σαρωνικού.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου