Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

1973: O Παπαδόπουλος κατσαδιάζει τους καθηγητές των Πανεπιστημίων!

      

 

                  

 

 


        Hταν 3 Μαρτίου 1973 όταν, σε μια από τις πιο σκοτεινές και εξευτελιστικές στιγμές της ιστορίας του Πανεπιστημίου, ο δικτάτορας μάζεψε τα μέλη των Συγκλήτων και τους ...κατσάδιασε άγρια, χτυπώντας μάλιστα συνεχώς το χέρι στο έδρανο, επειδή δεν κατάφεραν να τιθασεύσουν τους φοιτητές τους, που διαμαρτύρονταν εναντίον της χούντας. 

Είχαν ήδη ξεκινήσει οι φοιτητικές εξεγέρσεις στη Νομική, που κορυφώθηκαν με τα τραγικά γεγονότα του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 1973.

 

Το θλιβερό είναι, πως οι καθηγητές όχι μόνο έσπευσαν στη μάζωξη του Παπαδόπουλου, αλλά εξευτελίστηκαν, στεκόμενοι σούζα και μη βγάζοντας άχνα ενώπιον του στραγγαλιστή των ελευθεριών του ελληνικού λαού.

 

Πρόκειται δυστυχώς για την πλειοψηφία των τότε διδασκόντων στα Πανεπιστήμια. Απ' αυτούς, άλλοι συνεργάσθηκαν ανοιχτά με το καθεστώς των συνταγματαρχών, άλλοι βρήκαν την ευκαιρία να αναρριχηθούν παράνομα σε πανεπιστημιακές έδρες και άλλοι απλώς επέλεξαν την αδιαφορία και την επονείδιστη σιωπή, ανεχόμενοι τους χουντικούς στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Εσίγησαν, χωρίς να συμπαρασταθούν κατ' ελάχιστον στους λίγους γενναίους ακαδημαϊκούς δασκάλους,  που εκδιώχθηκαν, εκπατρίσθηκαν αναγκαστικά, φυλακίστηκαν,  βασανίστηκαν.

 

Μόνο λίγοι από όσους εξόφθαλμα υπηρέτησαν τη χούντα τιμωρήθηκαν στη μεταπολίτευση, με προσωρινή ή οριστική απόλυση... 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου