Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Σαν σήμερα, η εκτέλεση των εξ

 



 

 

       Στις 28 Νοεμβρίου (με το νέο ημερολόγιο) του 1922, στις 11.30 π.μ., στο Γουδί, εκτελούνται: 

 

- ο πρώην πρωθυπουργός Δ. Γούναρης

 

- οι πρώην υπουργοί Ν. Στράτος, Ν. Θεοτόκης, Π. Πρωτοπαπαδάκης, Γ. Μπαλτατζής 

 

- ο πρώην αρχιστράτηγος Γ. Χατζηανέστης. 

 

Οι «έξ», όπως έμειναν στην ιστορία, είχαν καταδικαστεί από το έκτακτο στρατοδικείο ως υπεύθυνοι για τη Μικρασιατική Καταστροφή, που στοίχισε πάνω από 50.000 νεκρούς,  75.000 τραυματίες, δεκάδες χιλιάδες θανατωμένους από τους Τούρκους και περίπου ενάμισι εκατομμύριο πρόσφυγες διωγμένους από τις πατρογονικές τους εστίες.

Με την κατάρρευση του μετώπου, με το τεράστιο κύμα των προσφύγων και την επιστροφή των στρατιωτών  στην Ελλάδα, ξέσπασε βαθιά πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση. Η αγανάκτηση έπνιγε τους πρόσφυγες, ολόκληρο τον ελληνικό λαό, αλλά και τους εξουθενωμένους στρατιώτες. Τμήματα του στρατού στασίασαν.  

 

Η εκτέλεση της καταδικαστικές απόφασης του Έκτακτου Στρατοδικείου πραγματοποιήθηκες λίγες ώρες μετά, ώστε να ικανοποιηθεί το λαϊκό αίσθημα και να κατευνασθεί η πανελλήνια οργή .. Η άποψη αυτή επαληθεύεται από τη δήλωση του Θεόδωρου Πάγκαλου, χρόνια αργότερα, πως «υπήρξαν μοιραία και αναγκαία θύματα εις τον βωμόν της Πατρίδος κατά τας κρισίμους στιγμάς»..

 

 

                           Ο πρίγκιπας που γλίτωσε την εκτέλεση

 

      Πρόκειται για τον πρίγκιπα Ανδρέα, παππού του σημερινού Βρετανού βασιλιά Καρόλου, ο οποίος είχε πάρει μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία ως αντιστράτηγος, διοικώντας το Β΄ Σώμα Στρατού. 

Όμως, όταν διατάχθηκε να προχωρήσει,  εκείνος κράτησε το Σώμα στάσιμο για 12 ημέρες, αρνούμενος να εκτελέσει τη στρατιωτική διαταγή! Το ποτήρι ξεχείλισε, όταν ό στρατηγός Παπούλας, αναμένοντας επίθεση εναντίον του Γ΄ Σώματος και σχεδιάζοντας να αιφνιδιάσει τον Κεμάλ με ταυτόχρονη επίθεση των δύο άλλων Σωμάτων, διέταξε τον πρίγκιπα να κινηθεί. Εκείνος, αντίθετα από τις εντολές, μετακίνησε το Σώμα του πίσω από το Γ΄ Σώμα, αφήνοντας τελείως ακάλυπτο το Α΄ Σώμα, που έπαθε πανωλεθρία. Αμέσως αντικαταστάθηκε από τον αντιστράτηγο Τρικούπη, όμως ήταν πολύ αργά. Οι συνέπειες ήταν μη αναστρέψιμες... 

 

 

 

Cour_martiale_à_Athènes_prince_[...]Agence_Rol_btv1b53096180r (1)
Ο πρίγκιπας Ανδρέας (πρώτος από δεξιά) κατά τη διάρκεια της δίκης του

 

 

Παρέμβαση του βρετανικού θρόνου για τη σωτηρία του Ανδρέα  

 

 

      Αν και στην επακολουθήσασα δίκη του κρίθηκε παμψηφεί ένοχος, δεν καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών, αλλά απλώς σε ισόβια ... υπερορία* δηλαδή μόνο ισόβια απομάκρυνση από τη χώρα και διαγραφή από τα μητρώα των αξιωματικών!!! Αμέσως μετά την καταδίκη του, τον παρέλαβε βρετανικό  αντιτορπιλλικό  και μαζί με την οικογενειά του μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό. 

Ο πρίγκιπας Ανδρέας απεβίωσε το 1944, από ανακοπή,  στο ξενοδοχείο ”Μετροπόλ” του Μόντε Κάρλο και έχει ταφεί στο Τατόι....

 

 

 

*"Ισόβια υπερορία" είναι δικαστικός όρος.  Η  "υπερορία," προέρχεται από τη λέξη  "υπερόριος", που σημαίνει πέρα από τα σύνορα. 



 ---------------------------


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου