Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Γιατί στην Ελλάδα τόσοι πολλοί θάνατοι από κορωνοϊό;

 

 

Γιατί η Ελλάδα έχει τόσο πολλούς θανάτους από κορονοϊό; Ο Νίκος Τζανάκης  εξηγεί | Protagon.gr

 

 

       Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η χώρα μας έχει δυσανάλογα πολλούς θανάτους το τελευταίο εξάμηνο,. Από την αρχή της επιδημίας στην Ελλάδα έχουν χάσει τη ζωή τους 22.476 συμπολίτες μας από ή με κορονοϊό, 208,7 ανά 100.000 πληθυσμού.  Η Αυστρία, που έχει λίγο μικρότερο πληθυσμό από την Ελλάδα, έχει περίπου τα ίδια περιστατικά μολύνσεων, όμως έχει οκτώ φορές λιγότερους νεκρούς το τελευταίο διάστημα. 

 

Τι συμβαίνει; Μια προσπάθεια να εξηγήσει το φαινόμενο έκανε ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και από τους γνωστούς στο πανελλήνιο ειδικούς για την πανδημία του Covid-19, σε  άρθρο του στα «Νέα», με τίτλο «Το φαινόμενο της υψηλής θνησιμότητας και πώς επεξηγείται». 

Μιλά για τη μη επιθυμητή εμβολιαστική κάλυψη και την ανεπαρκή ιατρική φροντίδα σε συγκεκριμένες περιοχές ή περιόδους, που άλλωστε αποκαλύφθηκε στη γνωστή μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, η οποία προκάλεσε σάλο...

Συγκεκριμένα αναφέρεται:  

 

- σε δημογραφικούς και κοινωνικούς παράγοντες που συνθέτουν το παζλ του θανάτου, δηλαδή στο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας αλλά και το γεγονός ότι η υγεία των πολιτών ούτως ή άλλως δεν είναι και η καλύτερη. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που η ποιοτική σύνθεση του πληθυσμού συμπεριλαμβάνει μεγάλο ποσοστό υπερηλίκων με πολλά χρόνια υποκείμενα νοσήματα όπως διαβήτης, ΧΑΠ, καρδιαγγειακά, κακοήθεις, παχυσαρκία», γράφει στο άρθρο του ο κ. Τζανάκης.

 

- στην εύκολη η μετάδοση του ιού στους γηραιότερους, επειδή η δομή μιας τυπικής ελληνικής οικογένειας συμπεριλαμβάνει τον συγχρωτισμό τριών γενιών και έτσι  διευκολύνεται η μόλυνση του ευάλωτου πληθυσμού των υπερηλίκων. 

 

- στους  εκατοντάδες χιλιάδες ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, που αποτελούν την πληθυσμιακή ομάδα που έδωσε περισσότερο από το 70% των θανάτων», τόνισε ο κ. Τζανάκης.

 

 - στο γεγονός της αργοπορημένης προσέλευσης του ασθενούς στο νοσοκομείο και στην (κακή) ποιότητα της ιατρικής-νοσοκομειακής φροντίδας

 

 

-  στην ανθεκτικότητα των μικροβίων στην Ελλάδα λόγω της χρόνιας υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών, με συνέπεια οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις να θερίζουν.

 

     Ο κ. Τζανάκης παραδέχεται πάντως, ότι δεν έχουν γίνει εξειδικευμένες μελέτες ποσοτικοποίησης της συμβολής αυτών των παραγόντων στο φαινόμενο της θνησιμότητας και επισημαίνει, ότι είναι ανάγκη να γίνουν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υψηλής θνησιμότητας... 

 

 

 

Πηγή:

https://www.protagon.gr/epikairotita/giati-i-ellada-exei-toso-pollous-thanatous-apo-koronoio-o-nikos-tzanakis-apokalyptei-44342429331





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου