Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Η δυτική διατροφή υπεύθυνη για την αύξηση των αυτοάνοσων

 

      
Βουλή: Τροπολογία για την παροχή κινήτρων σε παθολόγους και πνευμονολόγους  | Sofokleousin.gr

 

 

      Υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε ανθρώπους σε Ευρώπη και Αμερική πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δε μπορεί να διαχωρίσει τα υγιή κύτταρα από τους βλαβερούς εισβολείς, με τους μηχανισμούς άμυνας που κάποτε προστάτευαν τον οργανισμό, πλέον να επιτίθενται σε υγιείς ιστούς και όργανα. 

 

Τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση αυτοάνοσων νοσημάτων και οι επιστήμονες πιστεύουν, πως πιθανότατα οφείλεται στην δυτικού τύπου διατροφή. Όπως αναφέρει ο Guardian, σημειώνεται ετήσια αύξηση των περιστατικών μεταξύ 3% και 9%, και πλέον θεωρείται,  ότι εξωτερικοί και όχι μόνο γενετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο-κλειδί στην αύξηση αυτή.

 

Όπως δήλωσε ο ο James Lee, ένας από τους επικεφαλής της σχετικής έρευνας του Ινστιτούτου «Francis Crick» του Λονδίνου, «Τα γονίδια των ανθρώπων δεν έχουν αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες, επομένως κάποια εξωτερική αλλαγή πρέπει να αυξάνει την προδιάθεση στα αυτοάνοσα νοσήματα». «Οι αριθμοί αυτοάνοσων νοσημάτων άρχισαν να αυξάνονται τα τελευταία 40 χρόνια στη Δύση. Όμως βλέπουμε και μια αύξηση σε χώρες που στο παρελθόν αυτές οι ασθένειες δεν υπήρχαν», προσθέτει. «Για παράδειγμα», συνεχίζει ο ίδιος, «η μεγαλύτερη αύξηση που έχουμε παρατηρήσει τελευταία όσον αφορά το ‘Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου’ βρίσκεται στη Μέση Ανατολή και την ανατολική Ασία. Πριν από αυτό η νόσος ήταν εξαιρετικά σπάνια σε αυτές τις περιοχές».Ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση των εν λόγω ασθενειών θα μπορούσε να είναι οι μεταβολές στη διατροφή αυτών των λαών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν ξεκινήσει να ακολουθούν ένα πιο «δυτικό πρότυπο» διατροφής, καταναλώνοντας περισσότερα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα. 

 

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και η Carola Vinuesa, επικεφαλής του Τμήματος Παθογόνων και Ανοσολογίας στο Κολέγιο Ιατρικής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας: «Η διατροφή που βασίζεται στο ‘fast-food’ έχει έλλειψη σε σημαντικά συστατικά όπως είναι οι φυτικές ίνες και έχουμε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι επηρεάζουν το ανθρώπινο μικροβίωμα, δηλαδή τη συλλογή μικροοργανισμών που βρίσκονται στο στομάχι μας και διαδραματίζουν βασικό ρόλο στον έλεγχο διάφορων λειτουργιών του οργανισμού. Οι αλλαγές αυτές στο μικροβίωμα, στη συνέχεια, πυροδοτούν τα αυτοάνοσα νοσήματα».

 

Οι επιστήμονες συμφωνούν, ότι είναι καθοριστική η γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση των αυτοάνοσων, όμως από την άλλη, θα μπορούσε κάποιος να έχει την γενετική προδιάθεση και η διατροφή του να λειτουργήσει ως προτρεπτικός ή και ανατρεπτικός παράγοντας εκδήλωσης της νόσου.

 

 

 

 

Πηγή:

https://www.ieidiseis.gr/ygeia/126981/erevna-i-dytiki-diatrofi-ypeythyni-gia-tin-ayksisi-ton-aftoanoson-nosimaton?fbclid=IwAR11WPpW-r2CFrvDLkjkdtJqBhQUWcVdQdGD56NOWvSY1CEDR-9zY2ahvJY





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου