Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια από το θάνατο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου



 

 


      Πέρασαν ήδη δέκα χρόνια χωρίς τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο. Έναν σκηνοθέτη, που με το έργο του ταξίδεψε μέσα στην Ιστορία, επαναπροσδιόρισε την Ελληνικότητα και παρά το έντονο ελληνικό στοιχείο του έργου του, αναγνωρίστηκε διεθνώς.

Ήδη έχουν αναγγελθεί εκδηλώσεις για την επέτειο του θανάτου του, που συνέβη ενώ γύριζε την τελευταία του ταινία, στις 24 Ιανουαρίου 2012.

 

 

           ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

 

 

      Το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας, που έχει δώσειτο το όνομά του στην αίθουσα εκδηλώσεών του (Αuditorium Theo Angelopoulos), διοργανώνει μια ξεχωριστή βραδιά - αφιέρωμα στον μεγάλο δημιουργό. Το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει αναδρομή στη ζωή και το έργο του, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του, στην Ελλάδα και τη Γαλλία.

Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, επιχειρεί μια αναδρομή στη ζωή και το έργο του, μέσα από μια εξαιρετική επιλογή ντοκουμέντων και ηχογραφημένες μαρτυρίες, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Γαλλία.

 

 

Όταν ο Θόδωρος Αγγελόπουλος κέρδιζε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες
1998, "Χρυσός Φοίνικας" των Καννών...

 

 

Όπως είναι γνωστό, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος έκανε σπουδές, δίδαξε και έζησε και στη Γαλλία και τιμήθηκε με το παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής από τη Γαλλική Δημοκρατία. Μάλιστα, μια από τις ομιλίες του υπάρχει ψηφιοποιημένη στην ενότητα «Μεγάλες φωνές» στην ιστοσελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου (Συνάντηση με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στις 28/01/1986). 

 

Για τον Έλληνα δημιουργό θα μιλήσουν η συνθέτρια Ελένη Καραΐνδρου και ο διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Αρβανίτης, αμφότεροι τακτικοί συνεργάτες του, ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης και ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης, συγγραφέας του «Θόδωρος Αγγελόπουλος, με γυμνή φωνή» (Εκδόσεις Πατάκη) και του «Théo Angelopoulos, le temps suspendu» (εκδόσεις Actes Sud). Ταυτόχρονα, οι κορυφαίοι σολίστ Ναταλία Μιχαηλίδου και Βαγγέλης Χριστόπουλος θα ερμηνεύσουν στο πιάνο και το όμποε αντίστοιχα μουσικά θέματα της Ελένης Καραΐνδρου, τα οποία έντυσαν τις εικόνες του Θόδωρου Αγγελόπουλου. 

 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο Auditorium Θεόδωρος Αγγελόπουλος του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31), τη Δευτέρα 24/1 στις 19:30 (ώρα προσέλευσης: 18:00, πέρας προσέλευσης: 19:00), ενώ θα μεταδοθεί και διαδικτυακά. Οι κρατήσεις θέσεων γίνονται μόνο διαδικτυακά, από σήμερα, στην ιστοσελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου. Η βραδιά θα διεξαχθεί στα ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα γαλλικά. 

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών η εκδήλωση «Αφιέρωμα στο Θόδωρο Αγγελόπουλο» που είχε προγραμματιστεί από το Γαλλικό ινστιτούτο Ελλάδος για τις 24 Ιανουαρίου, αναβάλλεται και μεταφέρεται την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022, στις ίδιες ώρες. Όλα τα δελτία εισόδου ακυρώνονται. 

Οι κρατήσεις δελτίων για την νέα ημερομηνία ανοίγουν Παρασκευή 28/01 στις 16:00 σε αυτόν τον σύνδεσμο: https://www.eventbrite.com/e/254375021537

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΑΝΟΛΟΚΛΗΡΩΤΗ ΤΑΙΝΙΑ   

 

      Μια πρωτότυπη έκθεση με τίτλο «Γεφυροποιός» του φωτογράφου, σκηνοθέτη και κινηματογραφιστή Ν. Νικολόπουλου, διοργανώνεται από το Δήμο Αθηναίων μέσω του Οργανισμού, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, που θα «εισάγει» το κοινό στο «πλατό» της τελευταίας ταινίας του ταλαντούχου σκηνοθέτη, ο οποίος στις 24 Ιανουαρίου του 2012 τραυματίστηκε θανάσιμα από διερχόμενη μοτοσυκλέτα στη Δραπετσώνα, σε διάλειμμα γυρισμάτων της ταινίας του. Πρόκειται για την ταινία η «Άλλη Θάλασσα» που γυρίζονταν από το 2011 και  θα ολοκλήρωνε την τριλογία, έπειτα από το «Λιβάδι που δακρύζει» και τη «Σκόνη του Χρόνου».

 

 

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2022-01/aggelopoulos-krata-potiri-dentro.jpg.webp?itok=zBhM-RyK
Στα γυρίσματα της τελευταίας του ταινίας 28 Δεκεμβρίου 2011, 11.42

 

 

Ο Νίκος Νικολόπουλος εργάστηκε ως φωτογράφος πλατό για τη συγκεκριμένη ταινία και ήταν ο «αθόρυβος» αυτόπτης μάρτυρας των όσων συνέβησαν στα γυρίσματα των 20 ημερών. 

 

 

ταινια
2 Ιανουαρίου 2012, γύρισμα 23.50

 

 

Οι φωτογραφίες του είναι διπλά πολύτιμες. Αφενός, μας μεταφέρουν στο «σύμπαν» του Αγγελόπουλου, αποκαλύπτοντας τον τρόπο με τον οποίο ο σπουδαίος σκηνοθέτης εργαζόταν και κατηύθυνε τους ηθοποιούς, την απόλυτη προσήλωση στη δουλειά του, τη θεατρικότητα των κινήσεών του, τις μιμικές εκφράσεις και τη συναισθηματική του σχέση με όσους εργάζονταν για την ταινία. Αφετέρου, αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον για μια ταινία - αίνιγμα, η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και εντυπώθηκε στη συνείδησή μας περισσότερο για τον άτυχο χαμό του δημιουργού της παρά για το άγνωστο περιεχόμενό της.

 


ταινια
Από τα γυρίσματα στις 24 Ιανουαρίου 2012, 17.59

 

 

Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων: Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης | Θησείο | Στάση Μετρό: Κεραμεικός / Είσοδος: Ελεύθερη / Έναρξη: Σάββατο 29 Ιανουαρίου | 10:00-20:00 / Διάρκεια: 29 Ιανουαρίου - 2 Μαρτίου 2022 / Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή | 11:00 – 19:00 / Σάββατο - Κυριακή | 10:00 – 15:00

 

 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ Θ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ (ΑΣΚΤ)

 

Προβολές Κινηματογραφικής Λέσχης ΑΣΚΤ

Υπόγειο Σινεμά, Πειραιώς 256

ώρα προβολής 8.00 μ.μ. κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 

Είσοδος ελεύθερη 

 


Ο Μελισσοκόμος του Θεόδωρου Αγγελόπουλου | Ορεινό Μέλι | Blog
Ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι στον "Μελισσοκόμο" του Θ. Αγγελόπουλου (1986)





1 σχόλιο:

  1. Κάποτε η κυβέρνηση Καραμανλή αρνήθηκε να εκπροσωπήσει επίσημα τη χώρα μας "ο Θίασος" του Αγγελόπουλου στο φεστιβάλ των Καννών. Ναι αυτή η ταινία που περιλαμβάνεται σε λίστες με τις καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου!!! Τώρα πηγαίνει η πρόεδρος της Δημοκρατίας στις τιμητικές εκδηλώσεις για τον Τεό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή