Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Πέθανε ο Αλέκος Φασιανός

 

 

thyma-listeias-o-gnostos-zografos-alekos-fasianos-2158058

 

 

 

      Έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, ο σπουδαίος ζωγράφος Αλέκος Φασιανός. Γεννήθηκε στη Αθήνα και υπήρξε μαθητής του Γιάννη Μόραλη στη Σχολή Καλών Τεχνών. Συνέχισε με σπουδές λιθογραφίας στο Παρίσι (1960 - 1963), ως υπότροφος της γαλλικής κυβέρνησης. Έζησε στη Γαλλία επί 35 χρόνια, κρατώντας πάντως μια στενή και τακτική σχέση με την Ελλάδα. 


 

https://nb.bbend.net/media/news/2011/11/23/94705/main/b1f8fa8f3fe7aa96cdeba4210caa971b.jpg

 

 

Η πρώτη του ατομική έκθεση ήταν το 1960 στην στην Αθήνα, και ακολούθησαν εκθέσεις και σε πολλές πόλεις του εξωτερικού, όπως Παρίσι, Μόναχο, Μιλάνο,  Ζυρίχη, Λονδίνο Τόκιο κ.ά.  Επίσης είχε συμμετοχές σε  εκθέσεις σε διεθνείς Μπιενάλε. Εκτός από τη ζωγραφική και τη χαρακτική, ασχολήθηκε με την εικονογράφηση βιβλίων γνωστών ποιητών και συγγραφέων στην Ελλάδα και τη Γαλλία (των Ελύτη, Ταχτσή, Καβάφη, Aragon, Apollinaire κ.ά.). 

 

 

https://www.alekosfassianos.gr/wp-content/uploads/alekos-fassianos-paintings-04-kirki-kai-odysseys-image.jpg
Κίρκη και Οδυσσέας, 1995

 

 

 

Έχει επίσης σχεδιάσει αφίσες και γραμματόσημα. Ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν και άλλους θιάσους, σε παραστάσεις αρχαίου δράματος και σύγχρονων έργων.

 

Το 2000 φιλοτέχνησε έργα για το Σταθμό Μεταξουργείο του αθηναϊκού Μετρό. Έχουν γυριστεί ταινίες για το έργο του, από την ελληνική και τη γαλλική τηλεόραση, ενώ κυκλοφορούν αρκετές μονογραφίες του.

Το 1999 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών και το 2010 τιμήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση με το παράσημο της Legion d'Honneur (Officier des Lettres et des Arts).

 

 

Συγκέντρωση - Fassianos Alekos
Συγκέντρωση, 1977

 


 

Στα έργα του υπάρχουν και άμεσες αναφορές σε πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας, διακρίνονται δε για το καθαρό και ενιαίο χρώμα, την παιδικότητα και την ευαισθησία της απόδοσης. Κυρίαρχη είναι η ανθρώπινη μορφή, - χαρακτηριστικές είναι οι φιγούρες του ποδηλάτη ή του καπνιστή, που επανέρχονται στη ζωγραφική του - αλλά έχουν απεικονισθεί επίσης και άλλα θέματα, όπως νεκρές φύσεις.





Αλέκος Φασιανός / Η ελληνικότητα κινδυνεύει από εμάς | Visual Echo /  Οπτικός Απόηχος
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου