Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Οδοιπορικό στους αρχαίους Δήμους των Μεσογείων

 

https://biblionet.gr/wp-content/uploadsTitleImages/27/b261846.jpg

 

 

      Η συγγραφέας Σοφία Γκλιάτη - Χασιώτη, ανθολόγησε από τα άρθρα ενός από τους πρωτοπόρους της πεζοπορίας στην Ελλάδα, του εκπαιδευτικού Χρίστου Ενισλείδη (1895 - 1985), γνωστού και ως "Στρατοκόπου", όσα αφορούν τα Μεσόγεια και γενικά τους Δήμους της Ν.Α. Αττικής. 

 

Το βιβλίο* αφορά ένα οδοιπορικό που ξεκινάει από τη Ραφήνα, τη Λούτσα, τη Βραυρώνα, τα Σπάτα, την Παιανία και συνεχίζει στα υπόλοιπα Μεσόγεια και φτάνει μέχρι Λαύριο και Σούνιο. Αναφέρεται η θέση των αρχαίων αττικών Δήμων, ξεδιπλώνεται η ιστορία τους και παρέχονται πληροφορίες για τα αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά και σύγχρονες του πεζοπόρου περιγραφές. Βέβαια, έχει μεγάλο ενδιαφέρον η συσχέτιση των αρχαίων Δήμων με τους σημερινούς... 

Ανάμεσα στα άρθρα του "Στρατοκόπου" παρεμβάλλονται και κείμενα της Σοφίας Χασιώτη, που παρέχουν συμπληρωματικές πληροφορίες.

 

      Πρόκειται για μια έκδοση απλή και κατανοητή, που  απευθύνεται στο πλατύ κοινό. Αφορά όχι μόνο τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και όσους ενδιαφέρονται για τη σημαντική ιστορία των Δήμων της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Άλλωστε είναι εντυπωσιακό, ότι, όπως αναφέρει το βιβλίο, πολλοί από αυτούς τους Δήμους είναι η γενέθλια γη μεγάλων μορφών του αρχαίου κόσμου: του Ξενοφώντα, του Δημοσθένη, του Πεισίστρατου, του Μιλτιάδη, του Επίκουρου και άλλων... 

 

 

 

* Σοφία Γκλιάτη - Χασιώτη: 

" Ο ΣΤΡΑΤΟΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΝΙΣΛΕΙΔΗΣ ΚΑΙ Η ΑΤΤΙΚΗ ΤΟΥ", Εκδόσεις Α-Ω, 2021

Διατίθεται με ηλεκτρονική παραγγελία και επίσης από τις εκδόσεις Α- Ω (τηλ. 6932616019), από τη συγγραφέα Σ. Χασιώτη (τηλ. 6946255477) και σε τοπικά βιβλιοπωλεία.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου