Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Κάποτε υπήρχαν και αρνητές του ....εξηλεκτρισμού

 


 File:The Unrestrained Demon (anti-electricity cartoon) 02.jpg - Wikimedia  Commons

 


      Πάντα κάτι καινούργιο, προκαλεί από δισταγμό και επιφύλαξη μέχρι ολοκληρωτική άρνηση. Ακόμα και μια από τις πιο εκπληκτικές εφευρέσεις του 19ο αιώνα, ο ηλεκτρισμός, δεν έγινε ομόθυμα δεκτή. Αρκετοί απέρριπταν τον επερχόμενο εξηλεκτρισμό των πόλεων, ως κάτι διαβολικό που θα προκαλούσε ανεπανόρθωτες ζημιές στη ζωή των ανθρώπων. 

Βέβαια, τον πρώτο καιρό που ήρθε ο ηλεκτρισμός, δόθηκαν πολλές αφορμές γι αυτή τη στάση των ανθρώπων. Πολλά τα ατυχήματα και κυρίως θάνατοι από ηλεκτροπληξία. 

 

     Η αφίσα αυτή του 1889, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό "Judge", απεικονίζει ακριβώς μια τέτοια περίπτωση θανατηφόρου ατυχήματος από τη διαρροή του ηλεκτρικού ρεύματος και έχει τίτλο "un unrestrained demon", δηλαδή "ένας ασυγκράτητος δαίμονας". Πολλοί αρνούνταν την εγκατάσταση του ηλεκτρισμού στα σπίτια τους και για άλλους λόγους, με ισχυρισμούς, ότι  κινδυνεύουν τα ευάλωτα άτομα επειδή θα φαίνεται πότε βρίσκονται στο σπίτι εφόσον το φως είναι ανοικτό, ότι πρόκειται για κάποια αόρατη δύναμη που μπορεί να σε σκοτώσει, κλπ.

Μάλιστα, ακόμα και μέχρι τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα, αρκετοί στις Ηνωμένες Πολιτείες ήσαν αρνητές τους εξηλεκτρισμού και εξακολουθούσαν να μην επιθυμούν τη σύνδεση των σπιτιών τους με τις παροχές ηλεκτρικού ρεύματος...

 

 

Πηγές:

file:///tmp/mozilla_soso0/07B.pdf

https://m.facebook.com/worldwideengineeringcommunity/photos/a.497076684318672/574586796567660/

 https://www.reddit.com/r/pics/comments/8qcy9y/antielectricity_cartoon_from_1900/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου