Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

Πέθανε ο Ντέσμοντ Τούτου


 

Desmond Tutu Speak in Minneapolis Editorial Stock Photo - Image of church,  minneapolis: 6002773

 

 

      Ο Νοτιοαφρικάνος αγγλικανός αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου (Desmond Tutu), κάτοχος του βραβείου Νόμπελ της Ειρήνης και ήρωας του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, πέθανε σήμερα σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, ο Σίριλ Ραμαφόσα. 

 

«Ο θάνατος του αρχιεπισκόπου επί τιμή Ντέσμοντ Τούτου είναι ένα νέο κεφάλαιο πένθους στον αποχαιρετισμό του έθνους μας σε μια γενιά εξαίρετων Νοτιοαφρικανών, που μας κληροδότησαν μια απελευθερωμένη Νότια Αφρική», δήλωσε ο πρόεδρος.

 

 

                                       Ποιος ήταν ο Ντέσμοντ Τούτου  

 

 

      Γιός ενός δασκάλου και μιας υπηρέτριας, αρχικά εργάστηκε ως δάσκαλος, στη συνέχεια σπούδασε θεολογία και έγινε ο πρώτος μαύρος Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος του Κέιπ Τάουν και του Γιοχάνεσμπουργκ. Μέσα από τις διαλέξεις του και τα γραπτά του, με τα οποία επέκρινε σφοδρά το καθεστώς του απαρτχάιντ, έγινε γνωστός ως η «φωνή» των μαύρων της Νότιας Αφρικής. Τα κηρύγματά του υπερέβησαν τα στενά εκκλησιαστικά όρια και έγιναν σύμβολα αντίστασης σε κάθε είδους καταπίεση και ανισότητα.

 

Μετά την εξέγερση των φοιτητών στο Σοβέτο και την κλιμάκωση των ταραχών, ο Τούτου υποστήριξε το οικονομικό μποϊκοτάζ της χώρας του, ενώ παράλληλα ενθάρρυνε συνεχώς τη συμφιλίωση μεταξύ των διαφόρων φατριών που σχετίζονταν με το απαρτχάιντ. Όταν ο Νέλσον Μαντέλα εξελέγη το 1994 ως ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας, διόρισε τον Τούτου ως πρόεδρο της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης.

 

 
Ντέσμοντ Τούτου. Ο νέγρος καθηγητής που παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας  για το απαρτχάιντ. Έγινε ιερέας, πήρε το νόμπελ ειρήνης και ζήτησε να  συγχωρεθούν βασανιστές και εκτελεστές - ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

 

Στο έργο του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Τούτου διατύπωσε το στόχο του για «μια δημοκρατική και δίκαιη κοινωνία χωρίς φυλετικές διακρίσεις» και διατύπωσε τις ελάχιστες προϋποθέσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου, συμπεριλαμβανομένων της ισότητας των πολιτικών δικαιωμάτων για όλους, ενός κοινού συστήματος εκπαίδευσης και της παύσης της αναγκαστικής απέλασης.

Πέρα από το Νόμπελ Ειρήνης, είχε λάβει το βραβείο Άλμπερτ Σβάιτσερ για τον Ανθρωπισμό, το βραβείο Ειρήνης Γκάντι και επίσης το βραβείο του Ιδρύματος Ωνάση το 1981.

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου