Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Χιλή: Εκλογικός θρίαμβος του αριστερού Γκαμπριέλ Μπόριτς

 

 

Χιλή – Γιατί είναι ιστορική η νίκη του αριστερού Μπόριτς

 

 

   Ένας νέος Αλλιέντε εξελέγη στη Χιλή, ο 35χρονος υποψήφιος της Αριστεράς, Γκαμπριέλ Μπόριτς. Κέρδισε, στο δεύτερο γύρο, τον (ακρο)δεξιό Χοσέ Αντόνιο Καστ, γιο ενός ναζί αξιωματικού που μετανάστευσε στη Χιλή μετά τον πόλεμο.

 

Είχε προηγηθεί, το 2019, μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές κινητοποιήσεις στην ιστορία της, που πυροδότησε μια διαδικασία μεγάλων τομών στη Χιλή. Αποκορύφωμα, το δημοψήφισμα για την αλλαγή συντάγματος, το οποίο ήταν κληρονομιά της εποχής Πινοσέτ, η εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης και η δρομολόγηση λύσεων στα προβλήματα της μεγάλης κοινωνικής ανισότητας και των ιδιωτικοποιημένων υποδομών σε μια χώρα, που είχε καταστεί "εργαστήριο" του πρώιμου φιλελευθερισμού...

 


Η μεγάλη διαδήλωση του 2019




                          Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας

 

 

       Η καθαρή εκλογή του Γκαμπριέλ Μπόριτς, σε συνδυασμό με τη σύνθεση της νέας Συντακτικής Συνέλευσης, δίνει τη δυνατότητα για μεγάλες αλλαγές στη χώρα. 

 

Το προεκλογικό πρόγραμμα του Μπόριτς περιλαμβάνει αρκετές τομές σε σχέση με την τωρινή κατάσταση στη Χιλή, τόσο ως προς τη διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών, όσο όμως και ως προς την αμφισβήτηση του οικονομικού μοντέλου που κυριάρχησε στη χώρα εδώ και αρκετές δεκαετίες. Προτείνεται  ένα δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης , αντί του σημερινού ουσιαστικά ιδιωτικοποιημένου συστήματος, που αποτέλεσε την «κορωνίδα» της οικονομικής πολιτικής του Πινοσέτ, μέχρι την έμφαση στην οικολογική βιωσιμότητα των επενδυτικών σχεδίων, σε μια χώρα που έχει ισχυρή εξορυκτική βιομηχανία και είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού παγκοσμίως.

 

Ταυτόχρονα, η εκλογή του Μπόριτς είναι πιθανό να συμβάλει στην αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στη Λατινική Αμερική...

 

Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει σε ποιο βαθμό θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα του νέου προέδρου της Χιλής, αφού τα διευθυντήρια της Ουάσιγκτον, των Βρυξελλών, του ΔΝΤ και οι παγκόσμιοι τραπεζίτες καραδοκούν. Όμως η νίκη του Γκαμπριέλ Μπόριτς δείχνει, αν μη τί άλλο, ότι η ιστορία δεν τελειώνει... 

 

 

2 σχόλια:

  1. Να πώς είναι η κατάσταση στη Χιλή:

    Συνεχείς μειώσεις των ιδιωτικοποιημένων συντάξεων, απανωτές αυξήσεις στον τιμάριθμο, πλήρης ιδιωτικοποίηση στους Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας και κατά μεγάλο μέρος στην περίθαλψη και στην εκπαίδευση, σκάνδαλα διαφθοράς και μεγάλη ανισότητα.
    Οι μισοί εργάτες στη χώρα βγάζουν κάτω από 550 δολάρια τον μήνα ενώ υπάρχουν συντάξεις υψηλόβαθμων κρατικών υπαλλήλων πάνω από 7.500 δολάρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΆ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ , ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ...

      Διαγραφή