Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Γιάννης Τσεκλένης





gkat_15_3101_page_1_image_0007  




       Έφυγε από τη ζωή χθες, σε ηλικία 82 ετών, ένας από τους πλέον σημαντικούς ανθρώπους της μόδας, ο διάσημος σχεδιαστής Γιάννης Τσεκλένης. Ο Γιάννης Τσεκλένης ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε την ελληνική μόδα έξω από τα σύνορα της χώρας συμβάλλοντας στη διεθνή προβολή της. 












Δημιουργίες του πωλήθηκαν από κορυφαία καταστήματα, σε περισσότερες από 30 χώρες στο διάστημα 1965 με 1991. Για τα σχέδια των υφασμάτων ρούχων εμπνεόταν από τα αρχαία αγγεία, μέχρι τα βυζαντινά ψηφιδωτά και τη λαϊκή παράδοση, τα έργα σύγχρονης τέχνης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, εραλδικά σύμβολα κ.ά. 






Αποτέλεσμα εικόνας για τσεκλένης λεωφορεία"
Ο σχεδιασμός της εξωτερικής όψης των αστικών λεωφορείων είναι έργο του Τσεκλένη





Σημείο καμπής αυτής της επιτυχημένης σταδιοδρομίας υπήρξε το 1977, όταν του έκλεισαν όλες οι πόρτες εξαιτίας μιας επιθετικής μορφής καρκίνου που κατέληξε στον ακρωτηριασμό του αριστερού χεριού του. Όμως δεν πτοήθηκε και ξεκίνησε πάλι από την αρχή με ακόμη μεγαλύτερο εύρος δραστηριοτήτων. Οι ιδέες του και η υπογραφή του βρέθηκαν στην καθημερινότητά μας, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, στον εσωτερικό σχεδιασμό πολυτελών ξενοδοχείων, θερέτρων και ιδιωτικών κατοικιών, ακόμη και στη σχολική ένδυση.





Αποτέλεσμα εικόνας για τσεκλενησ"
Μια δημιουργία που φορά η μούσα του, Έφη Μελά






Η δουλειά του απέσπασε πολλές διακρίσεις και για το έργο του έγιναν πολλές αναδρομικές εκθέσεις. Ο Γιάννης Τσεκλένης έχει δωρίσει το σύνολο των συλλογών του στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου».






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου