Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Brexit!












      Mετά το δημοψήφισμα του 2016, στο οποίο το 52% των Βρετανών ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και έπειτα από τριάμισι χρόνια συζητήσεων και διαπραγματεύσεων, το Brexit είναι πλέον πραγματικότητα.






 





Η ΕΕ έχασε για πρώτη φορά ένα κράτος μέλος της και 66 εκατομμύρια κατοίκους. Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, εν μέσω ξέφρενων πανηγυρισμών για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε: «Το πιο σημαντικό που πρέπει να πούμε σήμερα είναι ότι δεν πρόκειται για το τέλος, αλλά για την αρχή, τη στιγμή που ξημερώνει και η αυλαία σηκώνεται σε μία νέα πράξη», τόνισε. Υποσχέθηκε επίσης, «την έναρξη μιας νέας εποχής φιλικής συνεργασίας» με την Ευρώπη. 




                            Οι αντιδράσεις των ξένων ηγετών




      Οι ισχυρότεροι ηγέτες της ΕΕ, η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισαν το Brexit μια θλιβερή στιγμή και σημείο καμπής για την Ευρώπη. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πάντα στήριζε το Brexit. Ο υπουργός Εξωτερικών του, ο Μάικ Πομπέο, έχει δηλώσει ότι οι Βρετανοί θέλουν να γλιτώσουν «από την τυραννία των Βρυξελλών». 





br_8.jpg







                           Το δημοψήφισμα και οι εσωτερικοί διχασμοί





      Το δημοψήφισμα, ως ύψιστη δημοκρατική έκφραση των πολιτών, έφερε φυσικά στην επιφάνεια και τους βαθείς εσωτερικούς διχασμούς στη Βρετανία και προκάλεσε εσωτερικές αναζητήσεις για τα πάντα, από τη μετανάστευση μέχρι την έννοια της βρετανικότητας. Έχει θέσει σε δοκιμασία την ίδια τη δομή ενός διχασμένου Ηνωμένου Βασιλείου: Η Αγγλία και η Ουαλία ψήφισαν υπέρ του Brexit, ενώ η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία κατά. Επίσης, θεωρείται πιθανό ένα ακόμη δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, ακόμη και προς μια ενωμένη Ιρλανδία.





Δημοκρατικά διαδήλωσαν και οι υποστηρικτές της παραμονής στην Ε.Ε....



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου