Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Σαν σήμερα, η ξαφνική απώλεια του Θεόδωρου Αγγελόπουλου




 Αποτέλεσμα εικόνας για θεοδωροσ αγγελοπουλοσ




      Ήταν 24 Ιανουαρίου του 2012, όταν ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο μεγαλύτερος Έλληνας σκηνοθέτης και ένας από τους κορυφαίους κινηματογραφιστές στην ιστορία της 7ης τέχνης, άφηνε την τελευταία του πνοή, μετά από δυστύχημα στον περιφερειακό της Δραπετσώνας, κατά τη διάρκεια γυρισμάτων της τελευταίας του - ανολοκλήρωτης πλέον - ταινίας, με τίτλο  "Η άλλη θάλασσα". Η είδηση του θανάτου του συγκλόνισε όλο τον κόσμο, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να κάνουν εκτενή αφιερώματα. 





                                            Από το "Θίασο" (1975)




Ο δημιουργός της εμβληματικής ταινίας "Ο Θίασος" (1974), η οποία συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στις σημαντικότερες ταινίες όλων των εποχών, κατάφερε να δημιουργήσει σχολή, τόσο στον ελληνικό όσο και στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Να σημειωθεί, ότι η τότε κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή αρνήθηκε να εκπροσωπήσει επίσημα «ο Θίασος», την Ελλάδα, στις υποψηφιότητες για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας και στο φεστιβάλ των Καννών, με το επιχείρημα, πως προσβάλλει τον ...Παπάγο. 




"Αναπαράσταση"(1970)




Κυρίαρχα θέματα στο έργο του, η μετανάστευση, η επιστροφή στην πατρίδα και η ελληνική ιστορία του 20ου αιώνα. Ποιητικός, λιτός και αφαιρετικός, ο Αγγελόπουλος καταφέρνει να πει με τη σιωπή, όσα δεν μπορούν να πουν άλλοι κινηματογραφιστές με τεράστιους διαλόγους.  




Αποτέλεσμα εικόνας για Θεόδωρος Αγγελόπουλος οι κυνηγοί
"Οι κυνηγοί" (1974)





Διακρίνεται για την αισθητική ολοκλήρωση των ταινιών του, την εικαστικότητα των πλάνων του, την αρμονία εικόνας και περιεχομένου και το υπαρξιακό βάθος των ταινιών του.




Σχετική εικόνα
"Ταξίδι στα Κύθηρα" (1984)






Παραμένει ο μοναδικός Έλληνας δημιουργός που έχει βραβευθεί με Χρυσό Φοίνικα το 1998 στο Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία «Μια αιωνιότητα και μια Μέρα».




Αποτέλεσμα εικόνας για «Μια αιωνιότητα και μια Μέρα».
"Μια αιωνιότητα και μια μέρα"





Αποτέλεσμα εικόνας για το μετέωρο βήμα του πελαργού"
"Το μετέωρο βήμα του πελαργού" (1991)



       Στις πολυβραβευμένες ταινίες του συμμετείχαν όχι μόνο σπουδαίοι Έλληνες ηθοποιοί, αλλά και επιφανείς ξένοι, όπως ο Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι, η Ζαν Μορώ, ο Χάρβεϊ Καϊτέλ, η η Ιρέν Ζακόμπ, Ντανιέλ Ντεφόε, ο Μισέλ Πικολί, ο πρωταγωνιστής του Μπέρκμαν, Έρλαντ Γιόζεφσον κ.ά. 



                                   Από το λιβάδι που δακρύζει (2004)















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου