Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

"Πανεπιστήμιο τρίτης ηλικίας" στην Ελλάδα






05.jpg





      Τον Φεβρουάριο του 2020 ξεκινά η λειτουργία του «Πανεπιστημίου Τρίτης Ηλικίας» στην Αθήνα, που απευθύνεται στην τρίτη ηλικία. Τα μαθήματα θα είναι εντελώς δωρεάν ανεξαρτήτως, οικονομικής κατάστασης, μορφωτικού επιπέδου και εθνικότητας. Πρόκειται για ένα νέο χώρο στο κέντρο Αθήνας, όπου άτομα άνω των 65 ετών θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν αλλά και να υλοποιούν οι ίδιοι, μαθήματα και δράσεις. 
Άμεσα θα ξεκινήσουν τα μαθήματα Ευρωπαϊκής Ιστορίας, Φιλοσοφίας, Θεάτρου και Εκπαίδευσης σε Υπολογιστές. Τα μαθήματα θα είναι τρίμηνης διάρκειας και θα διοργανωθούν επίσης εργαστήρια και σεμινάρια που θα αφορούν στην υγεία και τη διατροφή, την κατάθλιψη και σειρά διαλέξεων που θα αφορούν τους ίδιους τους εκπαιδευόμενους. 
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παρακολουθούν όσους κύκλους μαθημάτων επιθυμούν αλλά και να προτείνουν οι ίδιοι μαθήματα ώστε να δημιουργηθούν νέες θεματικές ενότητες. Επίσης, όσοι επιθυμούν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ως συντονιστές των μαθημάτων και των εργαστηρίων, αν έχουν κάποια εξειδίκευση.


                                       Η εμπειρία του εξωτερικού


      Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση People Behind, τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση που βρίσκεται πίσω από την πρωτοβουλία, η ιδέα για ένα Πανεπιστήμιο για τους ηλικιωμένους  ξεκίνησε το 1973 στη Γαλλία, ακολουθώντας το ακαδημαϊκό μοντέλο σπουδών των Πανεπιστημίων.
Τη δεκαετία του 1980 η ιδέα μεταφέρθηκε στην Αγγλία με διαφορετική, όμως, προσέγγιση: Η διδακτέα ύλη οργανώθηκε σύμφωνα με τις γνώσεις των ηλικιωμένων και τα μαθήματα γίνονταν από τους ίδιους. Αυτή τη στιγμή στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν 1035 τοπικά Πανεπιστήμια για ηλικιωμένους με συνολικό αριθμό ωφελούμενων 424.000 άτομα.


Πληροφορίες:


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 210 3418082
 Ο χώρος βρίσκεται στο Γκάζι, Φρεαριών 6-8.


Περισσότερα εδώ: 
https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/306928_panepistimio-3is-ilikias-ena-diaforetiko-panepistimio-gia-toys-ilikiomenoys-stin





04.jpg






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου