Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Αλβανία: Τί έφταιξε για τη συμφορά...





Αλβανία: Εγκληματικές επιλογές! Έβαλαν το χαμηλό κόστος πάνω από τις ανθρώπινες ζωές!



 


       Στο Δυρράχιο και τις γύρω περιοχές βρέθηκε πρόσφατα και ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, πολιτικός μηχανικός με ειδίκευση στην αντισεισμική τεχνολογία, Παναγιώτης Καρύδης, ο οποίος πραγματοποίησε αυτοψία στα συντρίμμια. Αποτέλεσμα εικόνας για παναγιωτης καρυδης καθηγητηςΜε εμπειρία περίπου 60 χρόνων στο αντικείμενο,  εντόπισε τις βασικές αιτίες της καταστροφής. Ο κ. Καρύδης μίλησε στο newsit.gr, για πρακτικές γνωστές στην Ελλάδα, παρόμοιες με αυτές που οδήγησαν στις ζημιές από το σεισμό του 1981. 

Τα αίτια της καταστροφής στην Αλβανία, όπως τα επεσήμανε ο Έλληνας καθηγητής:

 

- ασφαλώς το μέγεθος, το επίκεντρο, η κλίση του ρήγματος και τα γενικότερα χαρακτηριστικά του σεισμού

 

- μπάζωμα πρώην έλους και εν συνεχεία ανοικοδόμηση

 

- ανέγερση δεκαώροφων και δεκαπενταώροφων κτιρίων σε πολύ στενά οικόπεδα 

 

- παράνομες προσθήκες και επεκτάσεις. Συχνά, προσθήκη τριών - τεσσάρων ορόφων πάνω από το προβλεπόμενο!

 

- αυθαίρετες τροποποιήσεις σε κατασκευές που έχουν φθορές και διαβρωμένα σίδερα

 

- χρησιμοποίηση για την κατασκευή, επίπεδων πολύ λεπτών προκάτ πλακών αντί για δοκαριών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σύνδεση πλάκας με την κολόνα.

 

Τη σαθρή κατασκευή των κτιρίων, κατά τον κ. Καρύδη, την καταλαβαίνει κανείς από τα μπάζα. Στην Αλβανία τα κτίρια που κατέρρευσαν είναι άμορφες μάζες, δεν υπάρχουν καν δοκάρια, ούτε ξεχωρίζουν κολώνες»

       Κλείνοντας, επεσήμανε την ανάγκη να προσέχουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των κτιρίων που χτίζονται. «Το βάρος» είπε, «πέφτει στους ιδιοκτήτες». «Γίνομαι κακός, αλλά ο ιδιοκτήτης πρέπει να ελέγχει σε ποιον εργολάβο απευθύνεται και σε ποιον μηχανικό. Όχι να παίρνει τον φθηνότερο, ούτε να χρησιμοποιήσει τα φθηνότερα υλικά» κατέληξε.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου