Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Στην Ισλανδία τα Χριστούγεννα κάνουν δώρα μόνο βιβλία





Αποτέλεσμα εικόνας για monemvasianews.gr  δωρο βιβλίο για χριστούγεννα







      Μια υπέροχη χριστουγεννιάτικη παράδοση σε αυτή τη μικρή νησιωτική χώρα, με μόλις 329.000 κατοίκους. Την παραμονή των Χριστουγέννων, οι οικογένειες και οι φίλοι συνηθίζουν να ανταλλάσσουν βιβλία ως δώρα και να περνούν τη νύχτα με διάβασμα!

Το έθιμο αυτό είναι τόσο βαθιά ριζωμένο στην κουλτούρα τους, που κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα σπίτια πλημμυρίζουν με βιβλία. Δεν είναι τυχαίο, ότι στην Ισλανδία, τα περισσότερα βιβλία πωλούνται μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου. Στα περισσότερα σπίτια αποστέλλεται δωρεάν κατάλογος των νέων εκδόσεων προκειμένου να διαλέξουν ποιο βιβλίο θα κάνουν δώρο, η δε εκδοτική βιομηχανία ανθεί.  

Σύμφωνα με το BBC, η χώρα έχει, αναλογικά, τους περισσότερους συγγραφείς, τις περισσότερες εκδόσεις βιβλίων και το μεγαλύτερο αριθμό βιβλίων που διαβάζονται, από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Ένας στους 10 Ισλανδούς θα δημοσιεύσει κάποια στιγμή στη ζωή του ένα βιβλίο! Επίσης σε στατιστική του 2013, προέκυψε, ότι το 50% των Ισλανδών διαβάζει πάνω από οκτώ βιβλία το χρόνο, το δε 93% διαβάζει τουλάχιστον ένα. 

Ένα ακόμα ιδιαίτερο γνώρισμα της σχέσης των Ισλανδών με το βιβλίο, είναι η αξία που αποδίδεται στο χαρτί, αφού τα e - books δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Ένας ιδιοκτήτης βιβλίου ανέφερε χαρακτηριστικά, πως το βιβλίο είναι ένα τεράστιο δώρο για τη χώρα.






Τα πιο όμορφα μέρη στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας








Πηγές:
https://www.countryliving.com/life/a46204/jolabokaflod-iceland-christmas-reading-tradition
Φωτ. από monemvasianews.gr και flowmagazine.gr





3 σχόλια:

  1. Ένα καλό παράδειγμα για μας, τους απογόνους του ...Πλάτωνα και του Αριστοτέλη (λέμε τώρα).


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδω που τα λεμε τι αλλο να κανουν με το τοσο χειμωνα και χιονια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με τόσα βιβλία που διαβάζουν, διόλου τυχαίο που βγήκαν από την κρίση τόσο γρήγορα και έβαλαν στη φυλακή πολιτικούς και τραπεζίτες!


    ΑπάντησηΔιαγραφή