Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Σαν σήμερα πέθανε ο Νέλσον Μαντέλα










 

Αυτή η εμβληματική προσωπικότητα, ο μεγάλος αγωνιστής κατά του apartheid, Νέλσον Μαντέλα, έφυγε από τη ζωή στα 95 του, σαν σήμερα 5 Δεκεμβρίου 2013, στο Γιοχάνεσμουργκ.

Ο "Μαντίμπα", όπως τον αποκαλούσαν οι μαύροι νοτιοαφρικανοί, έμεινε στη φυλακή από τα 46 του χρόνια  καταδικασμένος σε ισόβια ως τρομοκράτης, αρνούμενος να συμβιβαστεί με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή του. Η επιμονή του, ο  αγώνας του, οι αγώνες των μαύρων συμπατριωτών του, αλλά  και η διεθνής κατακραυγή οδήγησαν στην πανηγυρική απελευθέρωσή του τελικά το 1990 και το 1994 εξελέγη δημοκρατικά ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στη Νότια Αφρική.

 

                                                              Ενόσω ήταν φυλακισμένος, η φήμη του απλώθηκε σε όλον το κόσμο και η ρατσιστική κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής απαγόρευε αυστηρά να φωτογραφηθεί και να κυκλοφορήσει φωτογραφία του. Εδώ ένα σπάνιο στιγμιότυπο, σε φωτογραφία τραβηγμένη μυστικά από ένα συγκρατούμενό του, που δείχνει τον Μαντέλα να ράβει τα ρούχα του  το 1966 μέσα στη φυλακή.






 

                        Αγώνες μέσα και έξω από τη φυλακή

 

Στις αρχές του '50,  ως νεαρός δικηγόρος  με το συνεταίρο του Όλιβερ Τάμπο. Ήταν το πρώτο γραφείο μαύρων δικηγόρων που άνοιξε στη Νότια Αφρική. Παρείχαν, με συμβολικές αμοιβές,  νομική βοήθεια στους μαύρους συμπατριώτες τους, τους αδύναμους και καταδιωκώμενους:






Κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας δίκης (1956 - 1961):

 



Fidel Castro and Nelson Mandela





Άλλη μία ιστορική στιγμή: 

Το 1990 η ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενώ ακόμα βρισκόταν στη λίστα των τρομοκρατών των ΗΠΑ!  Έπρεπε να περάσουν 18 χρόνια ακόμα, για να διαγραφεί το όνομα του Μαντέλα και τα ονόματα των μελών του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσσου από αυτή τη λίστα!  

 















Σχετική εικόνα

 

 

Και  ...ελληνική διάσταση στην πολυκύμαντη ζωή του. Εικονίζετει με τον πολύ στενό του φίλο και σύμβουλό του, το δικηγόρο Γιώργο Μπίζο (George Bizos), τον περίφημο υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια σπουδαία φυσιογνωμία της Νότιας Αφρικής.  

 

 

Ο έλληνας πρόσφυγας που έσωσε τον Νέλσον Μαντέλα από βέβαιο θάνατο στη «Δίκη του Αιώνα»



 



 Φορώντας - γέρος πια - μπλούζα με τον αριθμό που είχε ως κατάδικος...

 

 







 

 

Μαγνητοσκοπημένο απόσπασμα του λόγου του  στο Δικαστήριο του Γιοχάννεσμπουργκ, που τον καταδίκασε ισόβια το 1964:

 

 «...Αυτό που επιθυμώ, είναι το ιδανικό μιας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας, όπου όλοι οι άνθρωποι συμβιώνουν αρμονικά και απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό, το οποίο ελπίζω να ζήσω και να το πραγματοποιήσω. Αλλά αν χρειαστεί, είναι ένα ιδανικό για το οποίο είμαι προετοιμασμένος να πεθάνω».

 

 

 

 

 

 

 






Αποτέλεσμα εικόνας για mandela signature



 

                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου