Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Ο Ιησούς πρόσφυγας στην Αίγυπτο





https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzAt-R18IAzz3wqOC3vMyqmmswuRmEfssb41qfdrD54L4bGsYSORFK5KE0hNZD1NwQiX1mtrDa2HBV1EunMftQI3EZjMyS6OoXEc2D5KT6sbqI2yPcHG__HkONoT0L-DFxk4JfjdjysGHG/s1600/%25CE%25A6%25CE%25A5%25CE%2593%25CE%2597+1.jpg
*



Ματθ. 2,13        Ἀναχωρησάντων δὲ αὐτῶν ἰδοὺ ἄγγελος Κυρίου φαίνεται κατ᾿ ὄναρ τῷ Ἰωσὴφ λέγων· ἐγερθεὶς παράλαβε τὸ παιδίον καὶ τὴν μητέρα αὐτοῦ καὶ φεῦγε εἰς Αἴγυπτον, καὶ ἴσθι ἐκεῖ ἕως ἂν εἴπω σοι· μέλλει γὰρ Ἡρῴδης ζητεῖν τὸ παιδίον τοῦ ἀπολέσαι αὐτό.

Ματθ. 2,14        Ὁ δὲ ἐγερθεὶς παρέλαβε τὸ παιδίον καὶ τὴν μητέρα αὐτοῦ νυκτὸς καὶ ἀνεχώρησεν εἰς Αἴγυπτον,

Ματθ. 2,15        καὶ ἦν ἐκεῖ ἕως τῆς τελευτῆς Ἡρῴδου, ἵνα πληρωθῇ τὸ ῥηθὲν ὑπὸ τοῦ Κυρίου διὰ τοῦ προφήτου λέγοντος· ἐξ Αἰγύπτου ἐκάλεσα τὸν υἱόν μου.



         




Σχετική εικόνα
**




                                         Τα ιστορικά στοιχεία



      Η φυγή Ιησού, Μαρίας και Ιωσήφ στην Αίγυπτο, αναφέρεται μόνο από τον Ευαγγελιστή Ματθαίο. Είναι φανερό, πως αν και οι ιστορικοί δεν αναφέρουν διαταγή για σφαγή των νηπίων, η φυγή του Ιησού απηχεί την κατάσταση στην Ιουδαία, όταν βασίλευε ο Ηρώδης. 

Ονομάσθηκε μεν Μέγας διότι κατασκεύασε μεγαλειώδη έργα, αλλά ήταν αιμοδιψής, θηριώδης και σχεδόν παρανοϊκός. Μάλιστα, μεταξύ των πάμπολλων θυμάτων του περιλαμβάνονται μία από τις συζύγους του και δυο από τους γιους του! Τους εξολόθρευσε, διότι θεωρούσε ότι ανήκαν και αυτοί σε όσους τον επιβουλεύονταν και ήθελαν να τον εκθρονίσουν.

Επόμενο είναι, πολλοί να μεταναστεύσουν για να ξεφύγουν από τις αγριότητες της βασιλείας του Ηρώδη, ανάμεσά τους και η Αγία Οικογένεια. Όπως αναφέρεται στο Ευαγγέλιο, παρέμεινε στην Αίγυπτο μέχρι το θάνατο του τυραννικού βασιλιά και ιστορικοί υπολογίζουν, πως το διάστημα αυτό είχε διάρκεια τριών ετών περίπου.






*
Eugène  Al. Girardet (1853-1907),"H Φυγή στην Αίγυπτο", ιδιωτ. συλλογή (δημοπρασία Christie's, London,2005)

**

Η Φυγή στην Αίγυπτο, τοιχογραφία στη Μονή Αγίου Νεοφύτου στην Κύπρο









 

2 σχόλια:

  1. Οι αέναοι δρόμοι της προσφυγιάς, ανά τους αιώνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί έφυγε η Παναγία με τον Χριστό και τον Ιωσήφ από την πατρίδα τους; Αφού δεν ειχαν πόλεμο. Αυτά δεν λένε καποιοι για όσους φεύγουν λόγω τυρανικών καθεστώτων; Σήμερα θα τους αποκαλόύσαν λάθρο!!!!



    ΑπάντησηΔιαγραφή