Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

"Ενήλικοι στην αίθουσα", το πολιτικό θρίλερ του Γαβρά, που "ενοχλεί"







Αποτέλεσμα εικόνας για "Ενήλικοι στην αίθουσα"






      Τόσος χαμός και πανικός στην Ελλάδα, για μια ταινία πριν καν προβληθεί (!!!!), δεν έχει ξανασυμβεί. Ει δυνατόν να τη στείλουν εις το πυρ το εξώτερον. Ο λόγος; Ο Κώστας Γαβράς ...τόλμησε να κάνει ταινία το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, "Ενήλικοι στο δωμάτιο" (Adults in the room"), σχετικά με τις  διαπραγματεύσεις στο Eurogroup, το 2015. 



 Adults 2 1



Ένα απάνθισμα των αντιδράσεων:

- Όλως τυχαίως, λίγο πριν βγει η ταινία κυκλοφόρησε βιβλίο με το ίδιο θέμα! Το συνέγραψε μια κυρία που δουλεύει , όλως τυχαίως, σαν δημοσιογράφος στο Σκάι και τυγχάνει, πάλι όλως τυχαίως, αδελφή του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. 

- Αμέσως μόλις προβλήθηκε η ταινία στο φεστιβάλ της Βενετίας,  εγχώριος διαδικτυακός όχλος, χωρίς κανένας τους να την έχει δει, "εισέβαλε"  ανάμεσα στους χρήστες του IMDb, βομβαρδίζοντάς το με αθρόες αρνητικές βαθμολογίες και κριτικές.

- Χαμός και στα social media πριν την ..προβολή της: "Χάλια η ταινία"! "Ο Βαρουφάκης λέει ανακρίβειες"! "Μια αρπαχτή είναι"! "Είναι βαρετή"! Και κάθε τόσο βαρύγδουπες δηλώσεις από τον πάσα έναν: "Έγώ δε θα την δώ"! "Όχι! Με τίποτα!  Αρνούμαι να την δω"!

- "Ο Βαρουφάκης διέπραξε παρανομία και πρέπει να τιμωρηθεί που τους μαγνητοφώνησε"!!





Αποτέλεσμα εικόνας για gavras





                          Και ο Γαβράς  στο στόχαστρο!




     Το τί "άκουσε" ο διάσημος συμπατριώτης μας δεν περιγράφεται. Ότι είχε ανάγκη τα λεφτά, ότι λόγω ηλικίας δεν κατάλαβε και παρασύρθηκε από τις απόψεις του Βαρουφάκη, ότι είναι ένας αμετανόητος αριστερός, ότι είχε υποχρέωση να ακούσει κι άλλες απόψεις πριν κάνει την ταινία, μέχρι προτροπές να κάνει ταινία το βιβλίο της δημοσιογράφου του Σκάι!  

Ναι, όλα αυτά για τον 86χρονο σήμερα, δημιουργό του "Ζ" Κώστα Γαβρά, ο οποίος είναι Πρόεδρος του επίσημου φορέα του Γαλλικού Κινηματογράφου (Cinémathèque Française) και σέρνει στις αποσκευές του, 'Οσκαρ (δύο φορές!), Χρυσό Φοίνικα των Καννών, Χρυσή Άρκτο του Βερολίνου, Σεζάρ και αναρίθμητες άλλες σπουδαίες διακρίσεις. Πριν ένα μήνα μάλιστα,  του απονεμήθηκε και το μεγάλο τιμητικό βραβείο του Φεστιβάλ Βενετίας, για το σύνολο του έργου του.




Αποτέλεσμα εικόνας για ενηλικοι στην αιθουσα
Οι Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ της ταινίας
                           
             


     Μια ταινία, για το πώς καθορίζονται οι τύχες της Ευρώπης 



     Παρόλο  το χυδαίο κιτρινισμό που εξαπολύθηκε εναντίον της, είναι μια ταινία - πολιτικό θρίλερ, που σίγουρα αξίζει να δει κανείς. Βλέπεται απνευστί, έχει γρήγορους ρυθμούς και καταιγιστική αφήγηση. Εξαιρετική η επιλογή ηθοποιών και λοιπών συντελεστών, πολλοί εκ των οποίων είναι Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής.


Αποτέλεσμα εικόνας για Γαβρά, "Ενήλικοι στην αίθουσα",Παρελαύνουν μπροστά μας όλοι  οι πρωταγωνιστές του δράματος του 2015: Ο Σόιμπλε, ο Ντάισελμπλουμ, η Λαγκάρντ, ο Τσίπρας και ο  Βαρουφάκης φυσικά Ολοζώντανα τα λεχθέντα και οι στιχομυθίες μέσα στο Eurogroup και επίσης μη αμφισβητήσιμα, καθότι οι μαγνητοταινίες...


Είναι φανερό, πως η ταινία απευθύνεται κυρίως στους Ευρωπαίους, θέλοντας να δείξει, πώς καθορίζονται οι τύχες 500 εκατομμυρίων ανθρώπων: Από ένα άτυπο και παράνομο όργανο, το Eurogroup, σε καθεστώς απόλυτης αδιαφάνειας και μυστικότητας και με μια Ευρώπη δέσμια του γερμανικού κεφαλαίου, των τραπεζικών συμφερόντων και της ανικανότητας των πολιτικών ανδρών της...





Fr 3 7 15e

     


6 σχόλια:

  1. Στην χώρα που όταν γύριζε ο Αγγελόπουλος το «Μετέωρο βήμα του πελαργού» οι άνθρωποι το βράδυ κατέστρεφαν τα σκηνικά και τη μέρα βαρούσαν τις καμπάνες συνεχώς για να μη γυριστεί η ταινία, είναι λογικό να χτυπάνε την ταινία του Γαβρά πριν καν τη δουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το φιλμ έχει συχνές εναλλαγές και περνά η ώρα χωρίς να το καταλάβεις.
    Δυσάρεστο βέβαια να βλέπεις τον πρωθυπουργό σου και την κυβέρνηση να τα έχουνε χαμένα και να τους έχει καταλάβει τρόμος.
    Τους τιμά πάντως, ότι δέχτηκαν να συμβάλουν στην χρηματοδότηση της ταινίας του Γαβρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ηπλακα ειναι οτι κανεις απο το γιουρογρουπ δεν μπορει να κανει μηνυση στον Βαρουφακη γιατι ο Γιανης κρατα μαγνητοταινιες


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί να σκούζουν στα fb "όχι δεν την δώ", αλλά σήμερα δήλωσε ο Μοσκοβισί που ήταν μέσα στο Eurogroup, ότι και το βιβλίο του Βαρουφάκη διάβασε, ότι ήταν ένα δραματικό Eurogroup και ότι και την ταινία θα δει! Εμείς εδώ κάνουμε προληπτική λογοκρισία στον εαυτό μας!!! Μήπως μας χρειάζεται ψυχίατρος;

      Διαγραφή
  4. Από τις 25.000 βαθμολογίες που στάλθηκαν στην πλατφόρμα IMDb, οι 18.000 ήταν από την Ελλάδα, προτού προβληθεί η ταινία και η πλατφόρμα τις διέγραψε φυσικά. Άλλο ένα διεθνές ρεζίλεμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΤΗΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΣΙΝΕΜΑ ΓΙΝΑΝΕ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΚΤΑ ΚΡΙΤΙΚΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ!!!!

      Διαγραφή