Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Σίγησε για πάντα η φωνή της Τζέσι Νόρμαν








Σχετική εικόνα






        Η θρυλική Aμερικανίδα ερμηνεύτρια της όπερας Τζέσι Νόρμαν (Jessye Norman) πέθανε τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 74 ετών. Μεσουράνησε στις δεκαετίες του 1980 και του 1990 και είχε προσκληθεί, μεταξύ άλλων, να τραγουδήσει σε τελετές ορκωμοσίας Αμερικανών προέδρων και στη Μασσαλία το 1989, για τα 200 χρόνια της Γαλλική Επανάστασης. 

Γεννήθηκε στην πολιτεία της Τζόρτζια, από γονείς αγωνιστές εναντίον του φυλετικού διαχωρισμού και υπέρ της αναγνώρισης ίσων δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών. Άρχισε την καριέρα της στη δεκαετία του 1960 στην Ευρώπη, τραγουδώντας στα 23 της στην Deutsche Opera του Βερολίνου και πέντε χρόνια αργότερα στη Γαλλία με την Αΐντα του Βέρντι. 





 
 


Τα χρόνια που ακολούθησαν επιβλήθηκε ως μια από τις πιο διαπρεπείς δραματικές σοπράνο, ιδίως με τις ερμηνείες της σε έργα του Βάγκνερ. Το 1983, ήδη διάσημη,  έκανε το ντεμπούτο της στην Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης. 

Γυναίκα με ισχυρές πεποιθήσεις, η Τζέσι Νόρμαν ίδρυσε στη γενέτειρά της το Jessye Norman School of the Arts για να υποστηρίζονται κοινωνικά αποκλεισμένοι και μη προνομιούχοι νέοι καλλιτέχνες.




Αποτέλεσμα εικόνας για jessye norman painting



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου