Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Ισλανδία: Άλλοι 9 τραπεζίτες στη φυλακή







 

       Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισλανδίας καταδίκασε πριν λίγες μέρες, σε πολυετείς φυλακίσεις τους 9 τελευταίους τραπεζίτες, για εγκλήματα σχετικά με την οικονομική κρίση της χώρας το 2008 και συγκεκριμένα, για απάτη, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, παραπλάνηση των αγορών και παράβαση καθήκοντος. Υπενθυμίζεται, ότι στην Ισλανδία έχουν ήδη καταδικαστεί άλλοι 36 τραπεζίτες και συγκεκριμένα, διευθυντές και ανώτατα στελέχη! 





Η απόφαση πάρθηκε μετά από μακρά δίκη, που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016. Οι 9 ήταν στελέχη της μεγάλης διεθνούς τράπεζας «Kaupthing», με έδρα το Ρέικιαβικ, η οποία κατέρρευσε κατά την κρίση του 2008, σπέρνοντας την καταστροφή στην οικονομία της Ισλανδίας.




Αποτέλεσμα εικόνας για Ισλανδία:  τραπεζίτες στη φυλακή




      Οι Ισλανδοί, έχοντας την απαίτηση οι τραπεζίτες να τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης με όλους τους πολίτες, διεξήγαγαν μια δίκαιη δίκη, ακολουθώντας μια δική τους  στρατηγική. Ενώ σε όλο τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Ελλάδα κλπ.) οι κυβερνήσεις θέλησαν να σώσουν τις τράπεζες με τα λεφτά των φορολογούμενων, η Ισλανδία άφησε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν, τιμωρώντας παράλληλα, τις εγκληματικές πράξεις των golden boys τους, αλλά και διασφαλίζοντας τις αποταμιεύσεις των απλών πολιτών. Αν και όλα τα σενάρια τρομολαγνείας έλεγαν, ότι με τη χρεοκοπία των τραπεζών θα υπήρχε πρόβλημα, τελικά η οικονομία της Ισλανδίας που είχε καταρρεύσει, επανακάμπτει με θεαματικό τρόπο!

 

      Όπως  παραδέχτηκε και το ΔΝΤ, η Ισλανδία κατάφερε να επανέλθει, χωρίς συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά το κράτος πρόνοιας και τις κοινωνικές παροχές. Οι πολίτες δεν τιμωρήθηκαν για τα εγκλήματα των τραπεζιτών. 

 

 

Πηγή: newsbreak.gr

 

 

1 σχόλιο:

  1. Τον Παπαδήμο τον έκαναν πρωθυπουργό και πρόεδρο στην Ακαδημία! Φώναζε κάποτε η Κωνσταντοπούλου για τον Στουρνάρα, αλλά αυτός ακόμα λύνει και δένει! Όσο για τις τράπεζες στα ύψη τα κέρδη και νέες αυξήσεις στις συναλλαγές!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή