Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Σκάνδαλο μεγατόνων στις ΗΠΑ, με την εισαγωγή σε ελίτ πανεπιστήμια





Αποτέλεσμα εικόνας για yale university



   

 

      Πάντα υπήρχαν οι σχετικές υποψίες για την εισαγωγή γόνων πλούσιων και διάσημων οικογενειών σε ονομαστά αμερικανικά πανεπιστήμια. Τώρα επαληθεύτηκαν: 

 

Προχτές, Αμερικανοί ομοσπονδιακοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος δεκάδων προσώπων, που βοηθούσαν εύπορους Αμερικανούς (διάσημους ηθοποιούς του Χόλυγουντ, επιχειρηματίες κλπ.),  να αγοράζουν θέσεις για τα παιδιά τους σε πανεπιστήμια όπως το Γέιλ, το Στάνφορντ, το Τζορτζτάουν, το UCLA της Καλιφόρνιας κ.ά., σε μια πλεκτάνη ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται, μεταξύ άλλων αδικημάτων, για απάτη, ξέπλυμα χρημάτων και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα. 

 

Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι η απάτη ξεκίνησε το 2011. Το δίκτυο παράνομης εισαγωγής σε πανεπιστήμια, το μεγαλύτερο που έχει μέχρι σήμερα εξαρθρωθεί στις ΗΠΑ, λειτουργούσε μέσω μιας μικρής εταιρείας προετοιμασίας για το πανεπιστήμιο με έδρα την Καλιφόρνια. Βασιζόταν σε δωροδοκίες προπονητών, σε εξεταστές που υποδύονταν τους εξεταζόμενους ακόμη και σε παραποιημένες φωτογραφίες που εμφάνιζαν υποψήφιους χωρίς καμία σχέση με τον αθλητισμό ως αριστούχους αθλητές. Σε άλλες περιπτώσεις, το δίκτυο καθοδηγούσε τους γονείς να πουν ψέματα στους διαχειριστές των εξετάσεων, ότι το παιδί τους είχε μαθησιακές δυσκολίες, κάτι που προβλέπει περισσότερο χρόνο για τους διαγωνιζόμενους.

 

Στη συνέχεια οι γονείς καλούνταν να επιλέξουν ένα από τα δύο εξεταστικά κέντρα τα οποία είχε υπό τον έλεγχό της η εταιρεία του παράνομου δικτύου, ένα στο Χιούστον του Τέξας και το άλλο στο Γουέστ Χόλιγουντ της Καλιφόρνιας.

Οι διαχειριστές των εξετάσεων σε αυτά τα κέντρα κατηγορούνται για δωροληψία δεκάδων χιλιάδων δολλαρίων για να επιτρέψουν την απάτη, συχνά διορθώνοντας τις λανθασμένες απαντήσεις ή βάζοντας κάποιο άλλο πρόσωπο να δίνει εξετάσεις!

 

 

                                               Δεν είναι η πρώτη φορά...

 

 

      Η τωρινή υπόθεση είναι απλώς η πιο πρόσφατη σε μια σειρά σκανδάλων που έχουν σημειωθεί σε πανεπιστήμια και σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ελίτ. Οι εισαγγελείς στη Βοστώνη τα τελευταία χρόνια έχουν απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος Κινέζων, οι οποίοι φέρεται ότι ''έκλεβαν" σε εισαγωγικές εξετάσεις, ενώ το Συμβούλιο Κολλεγίων που είναι υπεύθυνο για τις εξετάσεις SAT, κλυδωνίστηκε το 2016 από το σκάνδαλο με την διαρροή εκατοντάδων ερωτήσεων που προορίζονταν για τις συγκεκριμένες εξετάσεις.

 

      Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι εναπόκειται στα πανεπιστήμια να αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι με τους φοιτητές τους που έχουν εισαχθεί μέσω της απάτης.

Ήδη, τα πανεπιστήμια του Yale και του Southern California (USC) ανακοίνωσαν, ότι συνεργάζονται με τις αρχές.









1 σχόλιο: