Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

"Κλέφτικος χορός", του Νίκου Σκαλκώτα











       Ο «Κλέφτικος» εμπνέεται από τους Κλέφτες του '21 και περιλαμβάνεται στους «36 Ελληνικούς Χορούς» του σπουδαίου μας συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα.  

Οι «Ελληνικοί Χοροί», είναι ένα έργο μακριά από δεδομένα πρότυπα, με μοναδική πρωτοτυπία στη μορφή καθώς και στη χρήση του δημοτικού υλικού, ειδικότερα, λόγω του τρόπου με τον οποίο μετουσιώνουν το «εθνικό» στοιχείο της παραδοσιακής μουσικής στο πλαίσιο μιας σύγχρονης αλλά εύληπτης μουσικής γλώσσας.

Μάλιστα, αποτελεί και  αίνιγμα για τους μουσικολόγους, αφού σε αρκετούς (ανάμεσά τους και ο «Κλέφτικος»), ο Σκαλκώτας χρησιμοποιεί δικά του θέματα, τα οποία συχνά δεν έχουν άμεση σχέση με τη δημοτική μουσική ούτε απαραίτητα χορευτική διάσταση. 

Λέει ο συνθέτης και μαέστρος Ν. Χριστοδούλου: «Ο Σκαλκώτας δεν κάνει μουσική λαογραφία. Αναπλάθει, εμπνέεται, προχωράει τα δημοτικά μουσικά θέματα.» .....«Έκανε κάτι ριζικά διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο υπάρχει στη διεθνή μουσική δημιουργία. Οι Χοροί του είναι η αποθέωση της πρωτοτυπίας...»*



Οι «Ελληνικοί Χοροί» για ορχήστρα, είναι σήμερα ένα από τα πιο γνωστά και εμβληματικά έργα της ελληνικής κλασσικής μουσικής...

 

*https://www.protagon.gr/epikairotita/nikos-skalkwtas-ena-elliniko-mousiko-ainigma-pou-xorevetai-44341401018 



 

1 σχόλιο:

  1. Υπέροχο κομμάτι, αφιερωμένο στους ηρωικούς Κλέφτες... Μόνο μια μεγαλοφυία σαν του Σκαλκώτα θα μπορούσε να το εμπνευστεί έτσι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή