Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Μεσογείτες αγωνιστές του '21



Carl Haag, "Greek Warrior" ("Αρματωλός") - Μουσείο Μπενάκη




     Τα Μεσόγεια συμμετείχαν ενεργά στον ξεσηκωμό του '21, όπως άλλωστε όλοι οι Έλληνες Αρβανίτες, που αποτέλεσαν τον κορμό της εξέγερσης κατά των Τούρκων.


 


        Προτροπές από τη Μητρόπολη, να μην ξεσηκωθούν...


 


      Οι κάτοικοι των Μεσογείων ξεσηκώθηκαν λίγες μέρες μετά την πρώτη ανταρσία στην Αττική, που έγινε στη Χασιά στις 25 Απριλίου 1821, με ηγέτη τον σπουδαίο οπλαρχηγό και μυημένο Φιλικό, Μελέτη Βασιλείου. 

Όμως οι Πρόκριτοι και η Μητρόπολη Αθηνών,   προσπάθησαν να αποθαρρύνουν το ξεσηκωμό στα Μεσόγεια, όπως αναφέρεται σε επιστολές τους: 

"...να υπάγεις εις τα χωρία όλλα μεσογίων και καταδέματος και δερβενοχωρίων να τους ειπείς εκ μέρους του δεσπότου να ισιχάσουν... είμαστε όλοι τούρκοι και ρομέοι πιστοί της βασιλείας ραγιάδες..." και "...να ευγάλεις ένα άνθρωπον να υπάγη εις τα μεσόγια με γράμμα μας να ισιχάσουν... πρέπει να παύσουν αυτό το κίνημα θέλει να τους δώση μεγάλη ζημίαν...". 

Ακόμη, τους προτρέπουν να ασχολούνται με τα χωράφια τους αντί να εξεγείρονται:

 "...κοινή απόφασις  ότι...να συνάξεται τους περιβολαρέους, τους ζευγήτας και τα άλλλα συναφή να μαζοχτούν να κοιτάξουν την δουλιάν τους ...διότι είναι κοντά το θέρος... και είναι χρεία να συναχθή το ψωμί..."!


 


                                            

                                   Γιάννης Ντάβαρης

 

 

      
Το άγαλμα του οπλαρχηγού Γιάννη Ντάβαρη στην Παιανία

                     Ανάμεσα στους ντόπιους οπλαρχηγούς, δεσπόζουσα μορφή είναι αυτή του Γιάννη Ντάβαρη από το Λιόπεσι (Παιανία), ο οποίος συσπείρωσε τους επαναστάτες της περιοχής. Οι Μεσογείτες αποτελούσαν ξεχωριστό σώμα υπό την ηγεσία του, έλαβαν μέρος σε πολλά πολεμικά γεγονότα εντός και εκτός Αττικής και συνεισέφεραν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις πηγές,  "εις πράγμα και μετρητά".  Σημειώνονται ιδιαίτερα, οι μάχες κατά την πολιορκία της Ακρόπολης εναντίον του Ομέρ Βρυώνη και εναντίον του Κιουταχή, μεταγενέστερα. Ακόμη, οι εκστρατείες στο Μαραθώνα, στη Βοιωτία, στην Κάρυστο και σε άλλες πιο μακρυνές περιοχές. Οι Τούρκοι αποπειρώνται την 1η Ιουλίου 1826 να εισβάλλουν στα Μεσόγεια, όμως "ευρόντες αντίστασιν κατά το Λιώπεσι ωπισθοδρόμησαν..."            


Στον αποκλεισμό της Αθήνας το 1826 από τον Κιουταχή, ο Μακρυγιάννης αναφέρει, πως ανάμεσα στους πολεμιστές περιλαμβανόταν και ένοπλο μεσογείτικο σώμα από 36 παλληκάρια με επικεφαλής το γιο του Γιάννη Ντάβαρη, Αναγνώστη. Φρουρούσαν μια πολύ σημαντική θέση, το βορεινό προπύργιο της Ακρόπολης. Γράφει: "...οι Νταβαραίοι εφύλαγον από την πρώτην πόρταν του κάστρου έως το Λιοντάρι".

Ο ίδιος ο - γέρος πια - οπλαρχηγός Γιάννης Ντάβαρης ηγείτο άλλης ομάδας Μεσογειτών έξω από το κάστρο, σώζονται δε και οι σχετικές διαταγές και οδηγίες προς αυτόν από τη Διοικητική Επιτροπή Ανατολικής Ελλάδος με έδρα την Αίγινα.


 


                               Λεηλασίες και καταδιώξεις


 


       Πολύ συχνά οι Μεσογείτες εκκένωναν τα χωριά τους εξαιτίας των συχνών λεηλασιών από τον τουρκικό στρατό και κατέφευγαν στα απέναντι της Αττικής νησιά, πιθανόν σε Άνδρο, Κέα και νησιά του Σαρωνικού, επέστρεφαν δε μόλις εξέλιπε ο κίνδυνος. Σε πιστοποιητικό που χορηγούν οι Μεσογείτες σε Ποριώτη καπετάνιο, γράφουν, πως λόγω επιδρομών του Ομέρ Βρυώνη φυγάδευσε χιλιάδες σε νησί: "...καθόν καιρόν ο Μερβεριόνης με τα στρατεύματά του ώρμησαν εναντίον μας ... έσωσεν ημάς από τον κίνδυνον περιπλέον από πέντε χιλιάδας ψυχάς ανθρώπων αντίκρυ σε νησί...". 


 


                      Κατάλογοι Μεσογειτών αγωνιστών


 


      Τα χωριά των Μεσογείων συμμετείχαν σύσσωμα στην Επανάσταση. Από τη μελέτη των αρχείων έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής 229 ονόματα αγωνιστών. Όμως ο αριθμός τους θεωρείται μεγαλύτερος, αφού, αφενός είναι φυσικό να μην αναγράφονται όλοι οι νεκροί στα πεδία των μαχών και αφετέρου δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα η μελέτη του αρχειακού υλικού.


Αναλογικά μεγάλος ο αριθμός αγωνιστών σε σχέση με τον πληθυσμό, είναι στο Λιόπεσι (Παιανία), προφανώς και λόγω του οπλαρχηγού Γιάννη Ντάβαρη.

                                                                                        

Ιδιαίτερα μεγάλη θεωρείται επίσης και η συμμετοχή των Σπάτων, αφού με 28 οικογένειες, αναφέρονται 29 αγωνιστές! Προσωπικότητες με έντονη αγωνιστική παρουσία στα Σπάτα, είναι ο μοναχός Διον. Χουντουμάδης*, ο παπά Ελευθέριος Βουδουνιώτης* και τα αδέλφια Ιωάννης και Σωτήριος Δημητρίου. Στον κατάλογο των Σπαταναίων πολεμιστών του '21, συναντώνται επίσης τα επώνυμα Κανάκης, Κατζήκας*, Κόλιας, Κώστας, Μαργέτης, Μάρκος, Μάρκου, Μπέκας, Πανούτζος*, Παπαγιάννης, Παππάς, Σιδέρης, Φράγγος.


 


      Η περιφέρεια των Μεσογείων της Τουρκοκρατίας, με τους τραχείς δουλευτές τής γης, πρόσφερε τα πάντα, όχι μόνο έμψυχο, αλλά και άψυχο υλικό στον Αγώνα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Μακρυγιάννης, στην πολιορκία των Αθηνών, οι Μεσογείτες πολεμούσαν δίνοντας τη ζωή τους και επίσης αδερφικά μοίραζαν το βιος τους, προκειμένου να συντηρηθούν οι πολιορκημένοι:


"...ήρθαν να σκοτωθούν με τους χωργιανούς τους κι έντυναν κι έθρεφαν τους συμπολίτες τους τους δυστυχισμένους Αθηναίους οπού συναγωνίζονταν εξ αρχής εις τα δεινά της πατρίδος. Και τότε ως αδελφοί μέραζαν το εδικόν τους".

 

 

*Κάποια από αυτά τα επώνυμα έχουν εκλείψει ή επρόκειτο για  προσωνύμια. Όσο για τα "Κατζήκας" και "Πανούτζος", ίσως αποτελούν παραφθορά των σημερινών επωνύμων "Κατσίκης" και "Πανούσης", αντίστοιχα. Επίσης όσα αναφέρονται "Παππάς" σίγουρα πρόκειται για μετάφραση του επωνύμου "Πρίφτης", που σημαίνει παππάς στα αρβανίτικα. 

 


                                                       Πηγές

 

Από τα πρακτικά Β', Δ' και Ε' Επιστημονικής Συνάντησης Ν.Α. Αττικής, οι επιστημονικές ανακοινώσεις των:

Κ. Πρίφτη "Οι Μεσογείτες στο '21, 

Κ. Πρίφτη  και Λευτέρη Βεκρή "Μεσογείτες Αγωνιστές του ' 21,  μια αρχειακή έρευνα 

Κ. Πρίφτη "Γιάννης Ντάβαρης και Αναγνώστης Γιάννη Ντάβαρη"

      Στα παραπάνω πρακτικά εμπεριέχεται πολύ εκτενής κατάλογος βιβλιογραφίας με πηγές από τα Γενικά Αρχεία του κράτους, Σπυρίδωνα Τρικούπη, Μακρυγιάννη, Εκκλησιαστικά Αρχεία, Δ. Σουρμελή, βιβλία Περιηγητών κ. ά. 

Ανάμεσα στις πηγές, περιλαμβάνονται και τα βιβλία των Μεσογειτών συγγραφέων, Γ. Χατζησωτηρίου, Δ. Σιδέρη και Μ. Μιχαήλ - Δέδε, που έχουν ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα της συμμετοχής των Μεσογείων στην Επανάσταση.

Οι ενδιαφερόμενοι για τα πρακτικά όλων των Επιστημονικών Συναντήσεων Ν.Α. Αττικής, μπορούν να τα προμηθευτούν από την Εταιρία Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής: http://www.emena.gr 

                          

 

 

 

 

 

 

 

2 σχόλια:

  1. ... είμαστε όλοι τούρκοι και ρομέοι πιστοί της βασιλείας ραγιάδες..."!!!!!!!!!!!!! Αυτοί ήταν οι κοτσαμπάσηδες και ο ανώτερος κλήρος στον Αγώνα! Το ομολογούν οι ίδιοι........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ με συγκίνησε το άρθρο. Δυστυχώς πολλοί και κυριως νέα παιδιά αγνοούνε την ιστορία των προγόνων τους. Κανονικά η τοπική ιστορία θα επρεπε να διδάσκεται στα σχολεία κάθε περιοχής

    ΑπάντησηΔιαγραφή