Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

" 'Ο ἀϊτός τού Μίμη πετᾶ..."






΄


Μια Καθαρή Δευτέρα, με τις νοσταλγικές φιγούρες του Μίμη και της Άννας του παλιού αναγνωστικού... Δημιουργός τους, ο ζωγράφος και χαράκτης, Κώστας Γραμματόπουλος (1916-2003). 

 

 

Κώστας Γραμματόπουλος, ο δημιουργός των εικόνων του παλιού αναγνωστικού

  

 

     Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες της γενιάς του ‘30 και διετέλεσε επίσης Πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών. Ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με την φιλοτέχνηση και εικονογράφηση βιβλίων, μία σημαντική δραστηριότητά του σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.  

Το 1940, φοιτητής ακόμη δημιουργεί τίς πασίγνωστες  πατριωτικές αφίσες, με θέμα τον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Επίσης φιλοτέχνησε διάφορα έντυπα του αντιστασιακού αγώνα, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να βασανισθεί από τους Γερμανούς.

Το 1944 ξεκίνησε τη δημιουργία σειράς προσωπογραφιών πολλών μεγάλων Ελλήνων λογοτεχνών για το περιοδικό "Νέα Εστία" (πολύ γνωστά, είναι τα πορτραίτα του Παλαμά, του Τερζάκη, του Βενέζη, του Σικελιανού, κ.ά.) και με την εικονογράφηση πολλών λογοτεχνικών και εκπαιδευτικών βιβλίων. Έχει εικονογραφήσει περισσότερα από 100 βιβλία. . 

Ευρέως γνωστά είναι τα δύο αλφαβητάρια της πρώτης Δημοτικού, που εικονογράφησε το 1949 και το 1955, για τα οποία έλαβε πρώτο βραβείο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για παλιο αναγνωστικό

 

 

1 σχόλιο: