Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Νέα συμφωνία μεν, αλλά τη Δευτέρα τα σπουδαία






 

        Χτες στην έκτακτη σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες,  ξεκίνησε απλώς η πρώτη φάση της   μ ε τ α μ ν η μ ο ν ι α κ ή ς   σ υ ν ε ρ γ α σ ί α ς    με τους δανειστές.  Όμως η Δευτέρα θα είναι εξίσου κρίσιμη, αφού η επικύρωση αυτής της νέας συμφωνίας που επιτεύχθηκε, θα εξαρτηθεί από την αποδοχή εκ μέρους των κρατών - μελών της Ε.Ε. του σχεδίου μεταρρυθμίσεων της Κυβέρνησης. Οπότε,  νέος γύρος.

 

         Ανεξάρτητα από τις εκ διαμέτρου αντίθετες δηλώσεις Κυβέρνησης - Αντιπολίτευσης, κατά γενική ομολογία τα έγκριτα μέσα του ξένου τύπου (εκτός από ωρισμένα γερμανικά που θεώρησαν αποτελεσματική τη σκληρή στάση Σόιμπλε), αναφέρονται σε νέα συμφωνία αμοιβαίων συμβιβασμών και στη σημασία των ελληνικών προτάσεων τη Δευτέρα.

Η άποψη του οικονομικού αναλυτή του BBC, Ρόμπερτ Πρέστον απεικονίζει ακριβώς το σημείο που βρισκόμαστε:

 

"Η Ελλάδα και η Γερμανία έκαναν ένα βήμα πίσω, πριν το γκρεμό. ...Αλλά θα χρειαστούν μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων προτού ξεκαθαριστεί αν η οικονομία και τα δημοσιονομικά αυτού του κατακερματισμένου από την κρίση κράτους μπορούν να επιστρέψουν σε σταθερή βάση. Εν τέλει αυτό που συμφωνήθηκε την Παρασκευή εγγυάται ότι δε θα υπάρξει νέα κρίση -τους φόβους δηλαδή ενός Grexit- για δύο ημέρες. Διότι το βράδυ της Δευτέρας η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συντάξει τις μεταρρυθμίσεις, που θα αποτελέσουν τη βάση των διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος Απριλίου για μία νέα οικονομική συμφωνία για τη χώρα". 

(Δημοσιεύματα του ξένου τύπου, εδώ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64144367)


      Αναμφίβολα, βαρύ το φορτίο για τη νέα κυβέρνηση. Ένας πολιτικός χώρος, που ποτέ δεν είχε την εξουσία, την κεντρική  τουλάχιστον, καλείται τώρα να καταργήσει τον ενδοτισμό, την παγιωμένη σήψη δεκαετιών και επιπλέον την αναξιοπρεπή υποταγή της κυβέρνησης Σαμαρά, που χάριν του περίφημου πλεονάσματος, έβαζε τους κάθε λογής Γεωργιάδηδες να περικόπτουν ανάλγητα, ακόμη και τα φάρμακα των καρκινοπαθών!

Η μεγάλη μάχη αρχίζει τη Δευτέρα... 

 

 

 

3 σχόλια:

  1. Δήλωση του Μάρτιν Σουλτς πριν το Eurogroup:

    Στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας έχω πει και επαναλαμβάνω ενόψει του Eurogroup, πως στην Ελλάδα μέχρι τώρα το λογαριασμό τον έχουν πληρώσει οι απλοί άνθρωποι με τους μισθούς, τις συντάξεις τους, την ανεργία και πως αν στο πλαίσιο των επόμενων μέτρων που θα ληφθούν κληθούν να πληρώσουν οι οικονομικά ισχυροί, είναι απόλυτα σίγουρο ότι η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση θα έχουν την Ευρώπη στο πλευρό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην κατάσταση που βρισκομαστε ότι παρεις καλό είναι. Και εδω που τα λεμε ολα απο τη δικη μας ψηφο ξεκίνησαν. Ασχέτως του τι θα γίνει, και μόνο που δε βλέπουμε Βαρβιτσιωτη με το υπουργειο εφοπλιστων, Γεωργιαδη και Βορίδη να μας κοβουν τα φαρμακα, δεν ειναι λιγο. Τωρα κατι κινείται, αλλα βέβαια μακρυς ο δρομος ακομα και αγωνία για το μελλον. Λυπούμαι μόνο που δεν ομονοούμε ολοι και λαός και πολιτικοί και δεν παρουσιαζόμαστε πιο ενωμένοι μπροστά σε μια προσπαθεια. Γιατί προσπαθεια γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόλις άκουσα τον Σώιμπλε να λέει πως τώρα ο έλληνας πρωθυπουργός δύσκολα θα εξηγήσει τη συμφωνία στους συμπατριώτες του, τότε κατάλαβα ότι πράγματι κάτι έγινε, έστω για αρχή. Δεν θα πέταγε μπηχτές και κακιούλες για τον αντίπαλο, αν αισθανόταν κυρίαρχος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή