Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Πέθανε ο σπουδαίος θεατρικός σκηνοθέτης Λούκα Ρονκόνι

 



       Ένας πολύ σημαντικός σκηνοθέτης του θεάτρου και της όπερας, ο Λούκα Ρονκόνι, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, στη Ρώμη. Θεωρήθηκε ανανεωτής του ευρωπαϊκού θεάτρου και ως ένας από τους θεατρικούς σκηνοθέτες με τη μεγαλύτερη επιρροή σε όλη την Ευρώπη. Ενδιαφέρθηκε από νωρίς καί για την όπερα και συνέβαλε πρωτοποριακά στη σκηνοθεσία του μελοδράματος.

Ήταν διευθυντής του περίφημου  P i c c o l o    T e a t r o,  στου οποίου στο δυναμικό ανήκε από το 1998. Σκηνοθέτησε και εκτός των συνόρων της Ιταλίας, σε Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, αλλά και στη χώρα μας. Ανήκε στη γενιά των μεγάλων Ιταλών καλλιτεχνών που ώρισαν και διαμόρφωσαν την καλλιτεχνική ταυτότητα της Ιταλίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 2002 ήρθε σε σύγκρουση με την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, καταγγέλλοντας τη λογοκρισία που ασκήθηκε στην παράσταση "Βάτραχοι" του Αριστοφάνη, που ανέβασε στο θέατρο των Συρακουσών. 

 

 

                                             O Ρονκόνι στην Ελλάδα

 

 

        Ο Λούκα Ρονκόνι σκηνοθέτησε το 1985,  στο πλαίσιο «Αθήνα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα», την κωμωδία του Αριστοφάνη "Πλούτος" για το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο, μια παράσταση "εικαστική", που εντυπωσίασε. 

 

μια παράσταση «εικαστική», Πηγή: www.lifo.gr

 

Πλούτος - Επίδαυρος
"Πλούτος",  1985

  

 

Επίσης είδαμε, σε παραγωγή του Piccolo Teatro το 1998, την  ''Επιστροφή του Οδυσσέα στην Πατρίδα" του Μοντεβέρντι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το 2004  τις "Βάκχες" στην Επίδαυρο.

 

 

 


Βάκχες, 2004
"Βάκχες", 2004

  



Πηγές: naftemporiki.gr, lifo.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου