Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Εντυπωσιακός "έναστρος" ποδηλατόδρομος στην Ολλανδία!


 




 
 

 

 

       Στην ολλανδική πόλη Νuenen στη βόρειας Brabant,  όπου έζησε το διάστημα από το 1883 έως και το 1885 ο διάσημος ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ, ένας ποδηλατόδρομος γέμισε με... αστέρια. Πρόκειται για το έργο του Ολλανδού σχεδιαστή Daan Roosegaarde, επικεφαλής ενός πρωτοποριακού εργαστηρίου, το οποίο αναζητά με τις δημιουργίες του τη σχέση ανθρώπου, τέχνης, τεχνολογίας και δημόσιου χώρου. 

 

Έχει καλυμμένη την επιφάνειά του με ένα ειδικό χρώμα που συγκεντρώνει την ηλιακή ενέργεια για να λάμπει στο σκοτάδι. Για να είναι η διαδρομή πιο φωτεινή έχουν προστεθεί και   φ ώ τ α   L E D,   τα οποία είναι συνδεδεμένα με ηλιακό πάνελ, με αποτέλεσμα να κάνουν τους στροβιλισμούς που υπάρχουν και στο έργο του  ζωγράφου.   

 

«Ήθελα να δημιουργήσω ένα χώρο, όπου οι άνθρωποι θα βιώνουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο την εμπειρία της τεχνολογίας, αυτό σημαίνει για μένα techno-ποίηση.. Ποδηλατώντας στα χνάρια του του Βαν Γκογκ, ενώνεται η πολιτιστική κληρονομιά με το σύγχρονο ντιζάϊν, σ' ένα τοπίο, που διαμορφώθηκε για δημόσια χρήση», δηλώνει ο Ολλανδός σχεδιαστής. 

 

 

Ο ποδηλατόδρομος είναι εμπνευσμένος από το έργο του  Β α ν   Γ κ ο γ κ «έναστρη νύχτα» και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο μιας σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται στην Ολλανδία, τη Γαλλία και το Βέλγιο για να τιμήσουν την 125η επέτειο από το θάνατο του μεγάλου ζωγράφου (1853-1890).

 

 

Πηγές: gazzetta.gr, designboom.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου