Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Η Ε.Ε. "παγώνει" τις αναπλάσεις τής Πανεπιστημίου και του Φαληρικού Δέλτα

 

      Επιτέλους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε το αυτονόητο και δεν ενέκρινε τη συγχρηματοδότηση στην υλοποίηση της μελέτης του Ιδρύματος Ωνάση, Rethink Athens, για  πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και του Ιδρύματος Νιάρχου για τα έργα στο Παραλιακό Μέτωπο του Φαλήρου. Θεώρησε, ότι δε μπορεί να χρηματοδοτηθούν έργα συμπληρωματικού χαρακτήρα και τα χαρακτήρισε, έργα, "διακοσμητικά" και τουριστικά. Έκρινε πως σε μια περίοδο έλλειψης πόρων, προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στις αναγκαίες εθνικού χαρακτήρα υποδομές, όπως είναι η γραμμή 4 του Μετρό και η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων. 

 

 

                                      Τα έργα που "παγώνουν"

 

 

Rethink Athens

 

       Το   R e t h i n k   A t h e n s,  δηλαδή η μελέτη του Ιδρύματος Ωνάση για την ανάπλαση - πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου είχε έντονα επικριθεί από πολλούς και ιδιαίτερα από πολεοδόμους, συγκοινωνιόλογους και αρχιτέκτονες, ως απαράδεκτα αποσπασματική, καθόσον δεν αποτελούσε τμήμα ολοκληρωμένου σχεδιασμού της Αθήνας και με επιζήμιες επιπτώσεις στο κυκλοφοριακό και κυρίως στον κοινωνικό ιστό της πόλης.

Σημειώνεται σχετικά με την ανάπλαση του   Φ α λ η ρ ι κ ο ύ    Δ έ λ τ α,   ότι το πάγωμα των έργων από την Ε.Ε. δε θίγει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, οι οποίες χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από το Ίδρυμα Νιάρχου, αλλά αφορά τεράστιο πάρκο εμπορικών και αθλητικών χρήσεων (κτίρια γραφείων και χώρους εστίασης, πισίνες, καταστημάτων, γήπεδα, πισίνες, αναψυκτήρια, τεχνητά νησάκια,  προβλήτες κλπ.), με μερική υποβάθμιση της Λ. Ποσειδώνος. 

 

                   

 

 

                       Οι αντιδράσεις από την απόφαση

 

 

       Πηγές του υπουργείου Υποδομών διαμηνύουν, ότι δε σημαίνει πως τα έργα της ανάπλασης της Πανεπιστημίου και του Φαληρικού Μετώπου απεντάσσονται. Επισημαίνουν, ότι θα τα υποβάλλουν  εκ νέου για επανεξέταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Ίδρυμα Ωνάση, με μακροσκελή ανακοίνωσή του στον τύπο, εξέφρασε  τον προβληματισμό και τη λύπη του για τις εξελίξεις.

 

 

Πηγή: localit.gr, sofokleous10.gr, vima.gr, newsonly.gr

3 σχόλια:

  1. Τελικά η Κομισιόν ....rethink και δεν επέτρεψε να κάνουν κάποιοι "μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι εννοειτε ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ της Λ.Ποσειδωνος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε για την παρέμβασή σας σε ένα θέμα που αφορά τη χρήση της ελληνικής γλώσσας.
      Εδώ, ο όρος "υποβάθμιση" είναι καθαρά τεχνικός και χρησιμοποιείται από αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς και συναφείς ειδικότητες. Έχει την έννοια, ότι πρόκειται να μετατοπιστεί προς τα κάτω η Λεωφόρος Ποσειδώνος, να χαμηλώσει δηλαδή, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα, υπογειοποίηση.

      Διαγραφή