Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Βολιβία: Θριαμβευτική εκλογή του Έβο Μοράλες




Βολιβία: Ο Έβο Μοράλες για τρίτη φορά νικητής στις προεδρικές εκλογές

      Ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες κέρδισε χτες με μεγάλη διαφορά, την επανεκλογή του. Τα επίσημα αποτελέσματα ανακοινώνονται με αργούς ρυθμούς, αλλά ένα έξιτ πολ και μια ταχεία καταμέτρηση έδειξαν πως ο Μοράλες συγκεντρώνει περίπου το 60% των ψήφων. 

 

 

Χαιρέτισε τη νίκη του, απευθυνόμενος από τον εξώστη του προεδρικού μεγάρου σε χιλιάδες οπαδούς του που τον επευφημούσαν, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:  «Ήταν μια συζήτηση για δύο μοντέλα: ε θ ν ι κ ο π ο ί η σ η   ή  ι δ ι ω τ ι κ ο π ο ί η σ η.  Η εθνικοποίηση κέρδισε με ποσοστό πάνω από 60%».



       Ο Μοράλες, ινδιάνικης καταγωγής, ο οποίος έγινε το 2006 ο πρώτος αυτόχθων πρόεδρος της Βολιβίας, θα μπορέσει τώρα να περάσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, εθνικοποιώντας σημαντικές βιομηχανίες όπως αυτές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, προκειμένου να χρηματοδοτεί προγράμματα πρόνοιας και να κατασκευάζει δρόμους και σχολεία.

Θεωρείται, πως η συνετή εκ μέρους του μέχρι τώρα διαχείριση των κεφαλαίων από το φυσικό αέριο, που διατέθηκαν σε έργα υποδομής, του χάρισε μεγάλη δημοτικότητα και ευρεία υποστήριξη, αν και έχει δεχτεί κριτική για αναποτελεσματικότητα στην πάταξη της διαφθοράς.

 

Βέβαια η Βολιβία παραμένει μια από τις φτωχότερες χώρες της αμερικανικής ηπείρου, όμως είναι γεγονός, ότι στη διάρκεια της προεδρίας τού Έβο Μοράλες το ποσοστό των Βολιβιανών που ζουν σε   α κ ρ α ί α   φ τ ώ χ ε ι α   μ ε ι ώ θ η κ ε   αισθητά. 

 

 

Πηγή: .tanea.gr, tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου