Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Η Σουηδία ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους




Σουηδία: Η πρώτη χώρα της ΕΕ που αναγνωρίζει το κράτος της Παλαιστίνης       Ο επικεφαλής της νέας κεντροαριστερής κυβέρνησης της Σουηδίας, Στέφαν Λεβέν κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας στο κοινοβούλιο, ανακοίνωσε, ότι θα αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης. Ο Σουηδός πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά:  

«Η διένεξη μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης μπορεί να επιλυθεί με τη λύση των δύο Κρατών, που θα τη διαπραγματευτούν σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο». «Η λύση των δύο κρατών απαιτεί την αμοιβαία αναγνώριση και τη βούληση για ειρηνική συνύπαρξη. Η Σουηδία συνεπώς θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης». 

Καθώς η Σουηδία έχει τη φήμη ενός έντιμου μεσολαβητή στις διεθνείς υποθέσεις και συνεχίζει να ασκεί επιρροή στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ, η απόφαση αυτή ενδέχεται να κάνει κι άλλες χώρες να στρέψουν την προσοχή τους σε αυτό το θέμα, σε μια συγκυρία που οι Παλαιστίνιοι απειλούν με μονομερείς ενέργειες με στόχο την αναγνώριση της κρατικής υπόστασης. 

Η Σουηδία είναι θα είναι η πρώτη χώρα που θα αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ενώ είναι μέλος της ΕΕ, καθώς η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία έχουν αναγνωρίσει την  Παλαιστίνη, προτού ενταχθούν στην Ένωση των 28.

Πάντως οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι «οποιαδήποτε διεθνής αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους» θα ήταν «πρόωρη». 

 

 

                                        Χαιρέτισαν οι Παλαιστίνιοι



      Ο επικεφαλής διαπραγματευτής των παλαιστινίων Σάεμπ Ερεκάτ χαιρέτισε χτες βράδυ τη «γενναία» απόφαση της Σουηδίας να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης και ζήτησε από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακολουθήσουν το παράδειγμά της...

«Έχει έρθει η ώρα όλος ο κόσμος να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης», υπογράμμισε ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος της παλαιστινιακής προεδρίας

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ Μάλκι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «ιστορική» δέσμευση της Σουηδίας υπέρ της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.



 

Πηγή: tovima.gr, newsbomb.gr, reuters.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου