Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Το περίφημο αρχείο Καβάφη περιέρχεται στο Ίδρυμα Ωνάση



 

 

 

 

               Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για την Ελλάδα ήρθε μια απρόσμενη, ευχάριστη και εξαιρετικής σημασίας είδηση: Το περίφημο αρχείο Κωνσταντίνου Καβάφη αποκτήθηκε από το  Ίδρυμα Ωνάση, πράγμα που σημαίνει ότι παραμένει στην Ελλάδα και θα υπάρχει πλέον ανοιχτή πρόσβαση για το ευρύ κοινό! Στόχος επίσης, να υποστηριχτεί ο διεθνής  χαρακτήρας της ποίησης και της προσωπικότητας του Μεγάλου Αλεξανδρινού.

Τώρα, με αφορμή και τα εκατόν πενήντα χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καβάφη τα οποία συμπληρώνονται το 2013, το ίδρυμα ξεκινάει μία σειρά παρεμβάσεων και εκδηλώσεων.

       Το αρχείο, που αποτελεί μια μοναδική περίπτωση στα ελληνικά γράμματα και συνιστά το μεγαλύτερο κλειστό σύνολο αρχειακών τεκμηρίων για τον βίο και το έργο του, περιλαμβάνει ανυπολόγιστης αξίας χειρόγραφα , καθώς και προσωπικά αντικείμενα. Ανάμεσά τους, ποιήματα, πεζά, το αρχείο Αλεξανδρινής Τέχνης (του περιοδικού που εξέδιδε ο ποιητής),  καθώς και το αρχείο Σεγκόπουλου (αρχειακά κατάλοιπα σχετικά με τον Καβάφη ).

 

 

 

 

 

                                   Το ιστορικό του Αρχείου 

 

      Το Αρχείο Καβάφη  τακτοποιήθηκε από τον ίδιο τον ποιητή, ο οποίος οργάνωσε τα  λογοτεχνικά και προσωπικά κατάλοιπά του, για να καθοδηγήσει τη μελλοντική έρευνα.  Το 1963, ο κληρονόμος του, Αλέκος Σεγκόπουλος, εμπιστεύτηκε την επιμέλεια και την έκδοση όλου του Αρχείου  στον Γ. Π.  Σαββίδη.

Ο Γ.Π. Σαββίδης επιμελήθηκε με υποδειγματικό τρόπο την έκδοση των «Ανέκδοτων» ποιημάτων από το Αρχείο Καβάφη, το 1968 και στη συνέχεια έδωσε την ευκαιρία σε φιλόλογους να δημοσιεύσουν ανέκδοτο υλικό. 

Ο κληρονόμος του Γ. Π. Σαββίδη, Μανόλης Σαββίδης, συνέχισε αυτή την πρακτική και αμφότεροι όχι μόνο το διαφύλαξαν, αλλά σε μεγάλο βαθμό το αποκατέστησαν, ανακτώντας χειρόγραφα και άλλο υλικό που είχε αποσπαστεί και το προίκισαν με αντικείμενα, όπως το αυθεντικό γραφείο του ποιητή, με έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις, ιστοσελίδες κτλ.

       Στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση θα εκτίθενται επί μονίμου βάσεως προσωπικά αντικείμενα και χειρόγραφα του αλεξανδρινού ποιητή. Τα εκθέματα θα εναλλάσσονται σύμφωνα με τις σύγχρονες μουσειολογικές πρακτικές και προσεγγίσεις.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου