Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Εξέγερση Πολυτεχνείου '73: Ο Ντερτιλής με το περίστροφο...








      

Στις 18 Νοεμβρίου 1973, επομένη της επέμβασης καταστολής της φοιτητικής εξέγερσης, ο στρατιωτικός της χούντας Νικόλαος Ντερτιλής, χρησιμοποιεί το περίστροφό του έξω από το Πολυτεχνείο, για να τρομοκρατεί κάθε διερχόμενο πολίτη και για να δολοφονήσει τον εικοσαετή  Μιχάλη Μυρογιάννη...


















   

Αποτέλεσμα εικόνας για μιχάλης μυρογιάννης        

 

 

 Από την κατάθεση του οδηγού του: "Μετά το φόνο ο Ντερτιλής σαν να μη συνέβαινε τίποτα μπήκε στο τζιπ και  χτυπώντας με στην πλάτη, μου είπε: Με παραδέχεσαι ρε; Σαράντα πέντε χρονών άνθρωπος και με τη μια τον πέτυχα στο κεφάλι".   

 

 

 

9 σχόλια:

  1. Ήμουν φοιτητής τότε. Αυτή η φωτογραφία του Ντερτιλή με το πιστόλι έμεινε χαραγμένη στη μνήμη μας.... Το αληθινό πρόσωπο της χούντας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Ντερτιλής καταδικάστηκε ισόβια για τη δολοφονία του παιδιού και νομίζω είναι ο τελευταίος από τους χουντικούς που είναι ακόμα φυλακή. Ήτανε συνταγματάρχης , τον καθαίρεσαν και ενώ φέρει πλέον το βαθμό του απλού φαντάρου, στέλνει με τον Παττακό στεφάνια σε επαιτίους του εμφυλίου, όπου αυτοχαρακτηρίζονται ....στρατηγοί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο προσωπικός οδηγός του ήταν καταπέλτης για το κτήνος τον Ντερτιλή. Ο νεαρός βάδιζε ανύποπτα και μόλις τον πυροβόλησε, "έπεσε κάτω σαν κοτόπουλο", είπε. Το φοβερό ήταν ότι είχε δώσει διαταγή “βαράτε στο ψαχνό” και επίσης “όταν δείτε τέσσερα, άτομα τον έναν να τον σκοτώνετε και τους τρεις να τους βάζετε στο καμιόνι”!
    Τον οδηγό του τον μεταθέσανε αμέσως μετά το φόνο μακρυά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΣΟ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ. ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ Ο ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ ΣΑΠΙΖΕΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ. ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΤΟ ΞΑΠΛΩΣΕ ΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ. ΑΥΤΑ ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΣΟΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ, ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΑΣΙΣΜΟΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΗΡΩΑΣ Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΤΕΡΤΙΛΗΣ...Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΗΡΩΑΣ. ΖΗΣΤΕ ΖΩΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΤΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ(ΜΑΖΙ ΚΙ ΕΓΩ) ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΨΕΥΤΟΣΩΤΗΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ(ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΚΟΜΜΑΤΙΚΗ).

    ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΗΡΩΑ ΝΙΚΟΛΑΟ ΝΤΕΡΤΙΛΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ηξελα να ηξερα τι θα ελεγες κρετινε αμα σου ξαπλωνανε το παιδι σου οπως εκανε ο δολοφονος Ντερτιλης στο εικοσαχρονο παλληκαρακι.... Δυστυχως, παρα πολλοι κρετινοι σαν εσενα υπαρχουν γυρω μας....

      Διαγραφή
  6. Ο "λεβέντης" αυτός έχει προϊστορία στην Κύπρο το '64. Διέπραξε τόσα φριχτά σε αμάχους σε ένα τουρκοκυπριακό χωριό, όπου είχε μεταβεί με διαταγή του Γρίβα, ώστε ακόμα και ο ίδιος ο Γρίβας κατατρόμαξε με την κατάσταση και τον κάλεσε με τον ασύρματο να σταματήσει. Ξέρετε τί έκανε τότε; Πυροβόλησε τον ασύρματο!
    Δεν του δίνω μ' αυτό, συγχωροχάρτι, δηλαδή ότι δεν ήταν στα καλά του όταν δολοφόνησε τον Μυρογιάννη, αλλά σίγουρα εκπαιδεύτηκαν και στρεβλά. Τί άλλο δείχνει ο παραληρηματικός λόγος του Παπαδόπουλου; Ακριβώς αυτή η παράκρουση διαρκείας συνέβαλε - δίχως άλλο - σε φρικτά εγκλήματα και βασανισμούς. Είχαν απίστευτο μένος ακόμα και κατά κεντρώων, όπως του δικηγόρου Νικηφόρου Μανδηλαρά, των στρατιωτικών Γεωργίου Παναγούλη (αδελφού του Αλέκου), του Σπύρου Μουστακλή, του Αναστασίου Μήνη και τόσων,τόσων άλλων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην απορείτε για το ποιούς και γιατί βασάνιζαν και δολοφονούσαν, είναι μάταιο να αναζητείτε λογική. Αυτό είναι το ΑΠΕΧΘΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ.

      Διαγραφή
  7. Δυστυχώς για τα περισσότερους νεκρούς των ημερών της φοιτητικής εξέγερσης, οι δολοφόνοι δεν έχουν βρεθεί ακόμα. Οι μόνοι που δικάστηκαν είναι ο Ντερτιλής για τον Μιχάλη Μυρογιάννη και ο Λυμπέρης, ο οποίος στις 17/11 "ξάπλωσε" μεμιάς εν ψυχρώ δύο ακόμη παλληκαράκια, τον 17 χρονο Αλέξανδρο Σπαρτίδη και τον 23χρονο Μάρκο Καραμανή.
    Το σύστημα τα "κουκούλωσε" καλά και οι δολοφόνοι των υπόλοιπων εικοσιδύο ανθρώπων (του επίσημου καταλόγου), διαφεύγουν ακόμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή