Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Γλυπτά αποκτούν χρώμα στο Μουσείο της Ακρόπολης


 archaio_agalma_egchromi_peploforos_kori

 

      Από τις 31 Ιουλίου 2012, το Μουσείο της Ακρόπολης και για τους επόμενους 12 μήνες, ξεκινά έρευνα για όσα αγάλματά του σώζουν λίγο ή πολύ τα χρώματά τους, ανοίγοντας μία ευρύτατη συζήτηση για θέματα τεχνικής των χρωμάτων, την ανίχνευσή τους με νέες τεχνολογίες, την πειραματική χρήση τους σε μαρμάρινες επιφάνειες, την ψηφιακή αποκατάστασή τους, τη σημασία τους αλλά και την αισθητική αντίληψη της αρχαϊκής εποχής για τα χρώματα.

Οι επισκέπτες στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης μπορούν να διακρίνουν τα χρώματα στα αγάλματα και πως ήταν στα αρχαία χρόνια, μέσω εκμαγείων φτιαγμένων ειδικά και τοποθετημένων δίπλα στο αρχικό έκθεμα.

Οι θεοί είχαν ξανθή κόμη που ακτινοβολούσε τη δύναμή τους, οι πολεμιστές και αθλητές φαιόχρωμη επιδερμίδα ως ένδειξη αρετής και ανδρείας, οι κόρες λευκό δέρμα που δήλωνε τη χάρη και λάμψη της νεότητας.

Προτάσεις για τα χρώματα των αγαλμάτων έχουν γίνει μάλιστα ήδη από τον 19ο αιώνα. Ερευνητικές ομάδες για το ίδιο θέμα υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Μόναχο, στο Λούβρο, στο Βρετανικό Μουσείο στο Μητροπολιτικό της Νέας Υόρκης, στο Γκέτι και στη Κοπεγχάγη με πρωτοβουλία της οποίας μάλιστα θα γίνει το 2014 στο Βρετανικό ένα μεγάλο συνέδριο. 

 

 

    

     

     Στο πλαίσιο της δράσης για τα Αρχαϊκά Χρώματα, το Μουσείο προσκαλεί τις οικογένειες με τα παιδιά τους να ανακαλύψουν τα αρχαϊκά χρώματα μέσα από διάφορα παιχνίδια και χρωματίζοντας την Πεπλοφόρο Κόρη. Οι επισκέπτες θα μπορούν να συνεχίζουν τα παιχνίδια στο σπίτι τους μέσα από την ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή διαδραστική εφαρμογή www. theacropolismuseum.gr/peploforos.

Στο Μουσείο πραγματοποιούνται επίσης θεματικές παρουσιάσεις, με τίτλο «Αρχαϊκά Χρώματα», με πλούσιο οπτικό υλικό, οι οποίες θα διεξάγονται στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Από την 1η Αυγούστου 2012, οι παρουσιάσεις πραγματοποιούνται καθημερινά στις 12 το μεσημέρι στα αγγλικά και στη 1 μ.μ. στα ελληνικά. 

 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου