Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Στην παραλία Αρτέμιδος γέννησε η Καρέτα-Καρέτα!




      Δίπλα από μια ξαπλώστρα (!) στην παραλία του Αγ. Σπυρίδωνα Αρτέμιδος στις 29/7/2012, γέννησε τα 80 αυγά της μια χελώνα Καρέτα - Καρέτα. Ενημερώθηκαν αμέσως από τους πολίτες, η οργάνωση " Αρχέλων"  και άλλες φιλοζωικές οργανώσεις, οι οποίες φρόντισαν να περιφράξουν τη φωλιά.

Ήδη, εθελοντές φυλάνε με βάρδιες μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, που θα εκκολαφθούν τα αυγά και ελπίζουν κάποια χελωνάκια να επιζήσουν, ώστε όταν μεγαλώσουν, να επιστρέψουν στο ίδιο σημείο,  για να γεννήσουν και αυτά με τη σειρά τους εκεί που γεννήθηκαν τα ίδια... 

 

    

 

      Στο Αιγαίο είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο η ωοτοκία της Καρέτα -  Καρέτα. Πριν δυο χρόνια είχε ξανασυμβεί στο Αγκίστρι, όπου μια άλλη χελώνα είχε αφήσει εκεί τα αυγά της.

 

                            Περιβαλλοντικό πάρκο στην Αρτέμιδα 


      Οι κάτοικοι στην Αρτέμιδα διαμαρτύρονται για την απόλυτη αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής για την παραλία, με αποτέλεσμα να "βουλιάζει" όλο και περισσότερο στην παρανομία, με συνεχή ηχορύπανση, φωτορύπανση αλλά και θαλάσσια ρύπανση από τους κερδοσκόπους των παραλιακών κέντρων...

Ειδικά για την παραλία του Αγίου Σπυρίδωνα, απαιτείται να ευαισθητοποιηθεί επιτέλους ο Δήμος και να ληφθούν επειγόντως μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, με την αποφυγή κάθε όχλησης στις χελώνες Καρέτα - Καρέτα. Η περιοχή εμπλουτίζεται πλέον περιβαλλοντικά, αφού δίπλα ακριβώς, υπάρχει ο υδροβιότοπος της Αλυκής, υπό καθεστώς απολύτου προστασίας.  

  

 

 

Πηγή:Περιβάλλον+Αναπτυξη Spata Artemida, Adespoto.gr 

 

 

 

4 σχόλια:

  1. Να σας πω εγώ, τί πρόκειται να γίνει: Απολύτως τίποτα! Σ' αυτή την παραλία κανείς δε μπορεί να επιβιώσει, ούτε οι άνθρωποι, ούτε οι χελώνες. Με τις ευλογίες του Δήμου, η παραλία έχει παραδοθεί στη νύχτα. Μια απίστευτης ομορφιάς ακτογραμμή είναι έρμαιο του καθενός και οι τοπικοί άρχοντες, σιγά μη σκαμπάζουν από περιβαλλοντικά πάρκα, χελώνες και ...υδροβιότοπους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τί ωραία ευκαιρία να φτειάξουν τώρα ενα περιβαλλοντικό πάρκο, αφού η καρέτα- καρέτα και ο υγρότοπος της Αλυκής είναι ακριβώς δίπλα. Σε απόσταση αναπνοής είναι και ο αρχαιολογικός χώρος! Πρέπει αμέσως να ξηλώσουν τα άθλια beach bar, που υποβαθμίζουν τον τόπο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικά η παραλία αυτή θα είχε όλα τα καλά του Θεού : ) Και υδροβιότοπο και αρχαίο ναό και αμμόλοφους!
    Η ανθρώπινη παρέμβαση είναι κρίσιμη και για την οικονομική της αξιοποίηση και για την περιβαλλοντική της προστασία, που έμεινε λίγο πίσω.
    Η μόδα προστάζει environmental friendly ανάπτυξη!
    ΜΑΡΙΑ ΣΙΔΕΡΗ, ΣΠΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρακολουθώ γενικά το μπλογκ αλλά απαραίτητα τα τοπικά θέματα στη στήλη με το όνομα "αττικά", που γράφει συνεργάτης σας που είτε διαμένει στο Δήμο μας είτε κατάγεται απο δώ.
    Είναι παρήγορο που υπάρχουν συντοπίτες με πραγματικό ενδιαφέρον για τα Σπάτα και τη Λούτσα και φροντίζουν να αναδεικνύουν θέματα. Η περιοχή μας είναι πλούσια και σε λαογραφία και σε αρχαιολογία και σε φυσικές ομορφιές.
    Δυστυχώς όμως ατύχησε σε δημάρχους. Εκεί πρέπει να προσέξουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή