Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Fitch: Αναβάθμισε την πτωχευμένη Ισλανδία!


  Ο οίκος αξιολόγησης Fitch, αυτή τη φορά δεν  υποβάθμισε κάποια χώρα η τράπεζα, αλλά αντιθέτως αναβάθμισε την Ισλανδία!
Μάλιστα,  ο αμερικανικός οίκος κατατάσσει πλέον την Ισλανδία στην κατηγορία BBB-, για τον μακροπρόθεσμο δανεισμό της, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα θεωρείται πλέον αξιόπιστος δανειολήπτης.
Υπενθυμίζεται ότι η Ισλανδία είχε χρεοκοπήσει το 2008 και στη συνέχεια οι πολίτες της 
με    δ η μ ο ψ ή φ ι σ μ α,   αρνήθηκαν να πληρώσουν τα δάνεια σε   αγγλικές τράπεζες.
                   
                          Η ιστορία της πτώχευσης
 
2008. Εθνικοποιείται η κύρια τράπεζα της Ισλανδίας. Καταρρέει το νόμισμα. Η χώρα είναι σε πτώχευση.

2009. Τα συλλαλητήρια καταφέρνουν και κηρύσσονται πρόωρες εκλογές και προκαλούν την παραίτηση της κυβέρνησης.  Μέσω ενός νόμου προτείνεται να πληρωθεί το χρέος στη Μ. Βρετανία και την Ολλανδία, από όλες οι ισλανδικές οικογένειες μηνιαία για 15 χρόνια με 5,5% επιτόκιο.

2010. Ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους και ζητάει δημοψήφισμα, το οποίο  γίνεται  και σαρώνει το «όχι» στην πληρωμή, με 93% των ψήφων.

 Αρχίζουν οι συλλήψεις τραπεζιτών και υψηλόβαθμων στελεχών. Η Interpol εκδίδει διαταγή και όλοι οι εμπλεκόμενοι τραπεζίτες εγκαταλείπουν τη χώρα.
Εκλέγεται ένα σώμα από πολίτες για να συγγράψει το νέο Σύνταγμα.

Το σώμα ήδη έχει αρχίσει την εργασία του από το Φεβρουάριο του 2011 και θα παρουσιάσει μια Magna Carta, που θα πρέπει να επικυρωθεί από την υπάρχουσα Βουλή και από την επόμενη,  που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές.

Αυτή είναι η σύντομη ιστορία της ισλανδικής επανάστασης: παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης, εθνικοποίηση της τράπεζας, δημοψήφισμα για τις κρίσιμες οικονομικές αποφάσεις, φυλάκιση των υπευθύνων της κρίσης και ξαναγράψιμο του Συντάγματος από τους πολίτες.




Πηγές: fititis.gr
            madata.gr









                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου