Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Η έδρα των αρχαίων ελληνικών στη Γλασκώβη ξαναλειτουργεί χάρις σε τεράστιο κληροδότημα


      Ο καθηγητής Ντάγκλας  Μαουρίς  Μακντάουελ άφησε στη διαθήκη του 2,4 εκατομμύρια λίρες, με σκοπό την επαναλειτουργία της έδρας ελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, έντεκα χρόνια μετά τη διακοπή της λειτουργίας της.
Ο  Ντάγκλας Μακ Ντάουελ, ήταν  μελετητής των αττικών ρητόρων και του αρχαίου ελληνικού δικαίου, εκδότης και μεταφραστής του Δημοσθένη και του Αριστοφάνη και δάσκαλος επί τριακονταετίαν  εκατοντάδων φοιτητών στην έδρα των Αρχαίων Ελληνικών του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης.
      Η είδηση προκάλεσε ενθουσιασμό σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα. Το BBC αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της πράξης αυτής, καθώς το τμήμα αυτό ήταν επί σειρά ετών εμβληματικό για το Πανεπιστήμιο αυτό.
«Είναι το μεγαλύτερο κληροδότημα στην ιστορία του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης από την ίδρυσή του το 1451» 
δήλωσε στην εφημερίδα «Βήμα» ο καθηγητής του Τμήματος Κλασσικών Σπουδών Μάθιου Φοξ. Το πανεπιστήμιο προκήρυξε τη θέση, αναζητώντας «κάποιον δυναμικό επιστήμονα ο οποίος θα είναι έτοιμος να επενδύσει στο μέλλον των ελληνικών στη Γλασκώβη».      Γεννημένος στο Λονδίνο το 1931, ο Μακ Ντάουελ σπούδασε στο περίφημο Μπάλιολ Κόλετζ της Οξφόρδης και δίδαξε για τέσσερα χρόνια αρχαία ελληνικά στη μέση εκπαίδευση και ακολούθως στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ προτού μετακινηθεί στη
Γλασκώβη το 1971. Αμέσως  ανέλαβε δράση με ριζοσπαστικές αλλαγές στο παραδοσιακό πρόγραμμα, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό φοιτητών στα αρχαία ελληνικά, με αποτέλεσμα το 1993, το πανεπιστήμιο να θεσπίσει τετραετείς σπουδές πτυχίου αρχαίας ελληνικής φιλολογίας.
Ο Μακ Ντάουελ φρόντισε να συντηρήσει τις υποδομές στα σχολεία και στην κοινωνία, ώστε το ενδιαφέρον να μην ατονήσει ξανά, εγκαινιάζοντας ένα πανεπιστημιακό μάθημα εκμάθησης της γλώσσας από το μηδέν και παράλληλα θεσμοθέτησε δύο εβδομάδες δωρεάν θερινών μαθημάτων της αρχαίας ελληνικής, όπου δίδασκε και ο ίδιος!
      Την έκπληξη επιφύλαξε μετά τον θάνατό του: Πεθαίνοντας τον Ιανουάριο του 2010, σε ηλικία 78 ετών, άφησε διαθήκη, με την οποία κληροδοτούσε το χαρτοφυλάκιο των μετοχών του στο πανεπιστήμιο, με όρο την αναβίωση της έδρας των Αρχαίων Ελληνικών. Τον έθλιβε το γεγονός, ότι η ιστορική έδρα, η οποία λειτουργούσε από το 1704, καταργήθηκε μετά τη συνταξιοδότησή του το 2001. Η εκτίμηση των μετοχών άφησε άφωνη την ακαδημαϊκή κοινότητα και προφανώς ήταν αποτέλεσμα σοφών επενδύσεων του καθηγητή, για τις οποίες κανείς δεν είχε ιδέα....







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου