Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Θεσσαλία, ένα δράμα σε εξέλιξη...






      Ένα ολόκληρο γεωγραφικό διαμέρισμα, ο πιο παραγωγικός κάμπος και κύριος τροφοδότης της χώρας, η Θεσσαλία, είναι πια ένα απέραντος λασπότοπος με κατεστραμμένες περιουσίες και διαλυμένες ζωές... 
 

Σε πολλά σημεία έχουν στηθεί πρόχειροι καταυλισμοί με σκηνές, όπου και  μεταφέρθηκαν πλημμυροπαθείς όλων των ηλικιών. Πλέον, είναι αντιμέτωποι με την υγρασία και το κρύο τις βραδινές ώρες και με πολλά έντομα που ενδημούν εκεί, λόγω κλίματος και συνθηκών. Ανάμεσα τους, βρίσκονται άτομα που έχουν χάσει την δουλειά τους, το σπίτι τους, τη στάνη τους.

 



 

 

Άλλοι έχουν μεταφερθεί στη δομή προσφύγων αιτούντων άσυλο στο Κουτσόχερο της Λάρισας, που εκκενώθηκε τις προηγούμενες μέρες από τους 900 Σύρους φιλοξενούμενους, ώστε να στεγάσει πλημμυροπαθείς, στα κοντέινερ. Οι Σύροι πρόσφυγες που φιλοξενούνταν εκεί, μεταφέρθηκαν σε άλλες δομές (Ριτσώνα, Θερμοπύλες, Βόλος κ.ά.), σε ένα «ντόμινο» εκτοπισμού πλημμυροπαθών και προσφύγων!

Με ανακοίνωσή του το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες εκφράζει την ανησυχία του αναφορικά με τη διαχείριση αμφότερων των ευάλωτων πληθυσμών (πλημμυροπαθών και προσφύγων) από τις αρχές και επισημαίνει πως, πρέπει να εξασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωση, η σωματική και ψυχική τους υγεία, ενώ καλεί τους αρμόδιους φορείς να μη δρουν αποσπασματικά, αλλά βάσει ενός σχεδίου που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες όλων των ευάλωτων συνανθρώπων μας.

 

 




                                          Νέες πλημμύρες στο Βόλο

 

 


 

 

      Και ενώ ο Υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης δήλωνε, ότι δεν υπάρχει λόγος για αντιπλημμυρικές δομές, αφού αυτά συμβαίνουν κάθε 400 χρόνια και ότι απλά ο Βόλος ήταν ...άτυχος, ο Βόλος ξαναβούλιαξε στα λασπόνερα για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες!

 

Μετά τον «Daniel», η πόλη «πνίγηκε» ξανά μέσα σε λίγες ημέρες, αυτή τη φορά λόγω της κακοκαιρίας «Elias» που πλήττει τη Θεσσαλία. Ο χείμμαρος Κραυσίδωνας υπερχείλισε, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η πόλη. Την Τετάρτη απαγορεύθηκε η η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή, καθώς η πόλη βυθίστηκε στο σκοτάδι ενώ είχε διακοπεί και πάλι η υδροδότηση. Σημαντικές ζημιές έχει υποστεί και το «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου, όπου πλημμύρισαν τα υπόγεια του νοσηλευτικού ιδρύματος καθώς και άλλοι χώροι του.

 

 


 

 

Ο χείμμαρος ξήλωσε γραμμές του ΟΣΕ, σχεδόν διέλυσε τη γέφυρα και κατέκλυσε κεντρικές οδούς. Τεράστιες ζημιές και στην ευρύτερη περιοχή μέχρι το Πήλιο.

Στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας έχουν φτάσει δυνάμεις του Στρατού καιστους  δρόμους κυκλοφορούν πάρα πολλά στρατιωτικά οχήματα, ενώ στο λιμάνι βρίσκεται και αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού, για συνδρομή και παροχή βοήθειας...

 

Και μέσα σε όλα τα "τυχερά" του Βόλου, ένας ανεκδιήγητος Δήμαρχος, ο Αχιλλέας Μπέος, που τη μια στιγμή έλεγε πως τα πράγματα είναι υπό έλεγχον και λίγο μετά προέτρεπε τους κατοίκους να καταφύγουν στους πάνω ορόφους για να σωθούν!

 

 

 


`

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου