Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

Καρδίτσα: Τα αντιπλημμυρικά που δεν έγιναν...


 


 

 

        Η περιοχή της Καρδίτας είχε ξαναπεράσει τη θεομηνία "Ιανός" το 2016, με πλημμύρες και καταστροφές και τότε η Περιφέρεια πήρε συνολικά πάνω από 278 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφές και αντιπλημμυρικά έργα. Η μεν αποκατάσταση των ζημιών δεν ολοκληρώθηκε, τα δε αντιπλημμυρικά δεν έγιναν ποτέ!

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είχαν εγκαίρως προειδοποιήσει τόσο την κυβέρνηση όσο και την αυτοδιοίκηση, ωστόσο αυτοί τους αγνόησαν επιδεικτικά. Δηλώνουν: "κάναμε προτάσεις όχι μόνο για έργα αλλά και για έρευνα ώστε να έχουμε επικαιροποιημένους αντιπλημμυρικούς χάρτες. Αλλά δεν υπήρξε καμία απόκριση". "Πολλά μπορούσαν να γίνουν και δεν έγιναν όπως ταμιευτήρες εκτόνωσης σειρά φραγμάτων και τάφρων, καθαρισμός χειμάρρων και φρεατίων χειμάρων κ.α.".

      Ανάδοχος εταιρία των έργων προϋπολογισμού 143 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση βασικών υποδομών μετά την καταστροφή του 2016, ανέλαβε  χωρίς διαγωνισμό, λόγω του κατεπείγοντος, η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, συμφερόντων του Μ. Γουρζή,  πεθερού του Υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη... 

Αν και το έργο δεν ολοκληρώθηκε, στην ίδια εταιρία, την ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, δόθηκε το 2020 εντολή εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων συνολικού ύψους 135 εκατ. ευρώ, για συμπληρωματικές εργασίες γύρω από τον αυτοκινητόδρομο Ε65 και το αντιπλημμυρικό έργο στον ποταμό Πάμισο. Κανένα έργο δεν έχει ξεκινήσει!

Το βάρος εκτέλεσης των αντιπλημμυρικών έργων μετά τον «Ιανό» έπεσε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (Περιφερειάρχης ο Κ. Αγοραστός και εκ νέου υποψήφιος στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές), η οποία επικαλείται τη γραφειοκρατία για τη μη έγκαιρη εκτέλεση των έργων...

 

 

 
 
 
 
 

Φοβού τους «Ιανούς» και… «δώρα» φέροντες
 
 
 
 
 

Κακοκαιρία «Daniel»: Σώθηκε η πόλη, βούλιαξαν τα χωριά

Κακοκαιρία Daniel: Αμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης



 
 







Σχετ.: https://www.kathimerini.gr/society/562606552/plimmyres-sta-chartia-ta-erga-meta-ton-iano/




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου