Στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco εγγράφηκε το Ζαγόρι, στο πλαίσιο της 46ης συνόδου της επιτροπής παγκόσμιας κληρονομιάς, στο Ριάντ.
Η UNESCO αναγνώρισε την οικουμενική αξία της αρχιτεκτονικής του Ζαγορίου ως παράδειγμα παραδοσιακού, πετρόκτιστου οικισμού που αντικατοπτρίζει –κατά την εισήγηση– έναν ιδιαίτερο πολιτισμό, αντιπροσωπευτικό της κοινής κληρονομιάς της βυζαντινής και οθωμανικής δημοτικής αρχιτεκτονικής της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.
Αναγνωρίστηκαν επίσης η αυθεντικότητα και η ακεραιότητα του πολιτιστικού αγαθού. Ειδικότερα, η αναγνώριση αφορά 20 χωριά που κατανέμονται στο Κεντρικό Ζαγόρι, στην Τύμφη και στο Πάπιγκο. « Μέχρι πρότινος οι ελληνικές εγγραφές αφορούσαν μνημεία της αρχαιότητας και του Βυζαντίου.
Η περιοχή του Ζαγορίου περιλαμβάνει ένα σύνολο οικισμών εξαιρετικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, που συνδέονται μεταξύ τους με ένα μοναδικό δίκτυο λιθόστρωτων μονοπατιών και γεφυριών, που διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση. Οι οικισμοί που περιλαμβάνουν μεγάλα ή μικρότερα αρχοντικά σπίτια, εκκλησίες διακοσμημένες με μοναδικές τοιχογραφίες, σχολεία στα οποία φοίτησαν γενιές Ζαγορησίων, απέκτησαν τη σημερινή τους ιδιαίτερη αρχιτεκτονική μορφή στη διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα.
Αυτή η ιστορική περίοδος ακμής των χωριών του Ζαγορίου, ήταν αποτέλεσμα της κινητικότητας των Ζαγορησίων, που άσκησαν το εμπόριο στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη και απέκτησαν την οικονομική δύναμη, που τους επέτρεψε να επενδύσουν στον τόπο τους. Όλα αυτά μέσα σε ένα εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον, σχεδόν ανέγγιχτο από το χρόνο, με δάση, πλούσια βιοποικιλότητα, ποτάμια, λίμνες και εντυπωσιακούς γεωμορφολογικούς σχηματισμούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου