Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Οι αλκυόνες του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας



 

 

 

      Κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες μέσα στο Γενάρη που ο καιρός είναι συνήθως σχετικά καλός, συνηθίσαμε να αποκαλούμε αυτές τις μέρες "Αλκυονίδες Μέρες", προς τιμήν του πουλιού, που κατά το μύθο, αναπαράγεται αυτόν τον καιρό.

 

 

 



 

 

Είναι ένα από τα ομορφότερα πουλιά με απίστευτα χρώματα και πολύ χαρακτηριστικό πτέρωμα, που διαθέτει μια παλέτα από πράσινο σε γαλαζοπράσινο, από θαλασσί γαλάζιο σε βαθύ μπλε, από πορτοκαλί σε κόκκινο, με κάποιες πινελιές λευκού!

 

 

 


 


Φωλιάζει σε πρανή κοντά στο νερό, όπου γεννά τα αυγά της. Ο Αριστοτέλης μάλιστα, στο έργο του "Περί ζώων ιδιότητες", μας πληροφορεί, ότι η αλκυόνη κλωσσάει τα αυγά της όταν γαληνεύουν τα πελάγη και σταματούν οι άνεμοι στη μέση του χειμώνα...





 

 

Στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας υπάρχουν ακόμα αρκετές αλκυόνες και είναι οι Βασίλισσες Ομορφιάς του οικοσυστήματος. Άλλωστε, περιδιαβαίνοντας κανείς το Ρέμα, μπορεί να δεί, μέσα από τις καλαμιές που ορθώνονται αριστερά και δεξιά, να πετάγονται οι "κάτοικοί" του, πουλιά, όπως ερωδιοί και αλκυόνες, επίσης αμφίβια και ερπετά.

 

 


 

 

                                    Η διαμάχη για το Μεγάλο Ρέμα




 

 

 

       Το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας είναι ένα από τα τελευταία εναπομείναντα ρέματα της Αττικής, με σημαντική και σταθερή ροή υδάτων, πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα. Αποτελεί επίσης προσωρινό ενδιαίτημα της μεταναστευτικής ορνιθοπανίδας, που διέρχεται από τη βορειοανατολική Αττική στο δρόμο προς τις νότιες χώρες. 

 

 

https://atticavoice.gr/images/rema225.jpg

 

 

 

Συγχρόνως συμβάλλει στη διατήρηση του περιβάλλοντος στην περιοχή, αφού τα ρέματα, εκτός από νερό, μεταφέρουν και αέριες μάζες οι οποίες συντελούν στην εξυγίανση του ατμοσφαιρικού αέρα.

Ήδη όμως έχει εξαγγελθεί ο εγκιβωτισμός, ως αντιπλημμυρικό έργο στο Μεγάλο Ρέμα, το οποίο ετοιμάζεται από το Υπουργείο Υποδομών με τη συναίνεση του Δήμου Ραφήνας και της Περιφέρειας Αττικής.

 
 
 


 
 
 

      Σύμφωνα με πολίτες, φορείς, όπως περιβαλλοντικές οργανώσεις που μάχονται να αποτραπεί η τσιμεντοποίηση του Ρέματος, αν υλοποιηθεί θα είναι μια περιβαλλοντική καταστροφή: πλήρης αποψίλωση όλης της παραρεμάτιας βλάστησης (συμπεριλαμβανομένων και περίπου 2500 δέντρων), τσιμεντοποίηση σε τέτοιο βαθμό, που σε κάποια σημεία το ρέμα δε θα είναι καν ορατό! 

 

Καταγγέλλουν, ότι με τον εγκιβωτισμό δεν παρέχεται αντιπλημμυρική προστασία και ότι είναι αυτονόητο, πως θα διώξει από τις εκβολές πολλά είδη πουλιών. Προτείνουν δε, την ανάκτηση του φυσικού δέλτα της εκβολής με επιστημονικά τεκμηριωμένη περιβαλλοντική μελέτη.

 
 

 

https://atticavoice.gr/media/k2/items/cache/fe8bfc1b99c9ede76699e9aaec65452f_XL.jpg

 

alcedo-atthis

 

 

 

 

Πηγές: 

dasarxeio.com

https://www.facebook.com/photo/?fbid=10161369313169644&set=gm.2451652898315368&idorvanity=131486390332042

https://www.facebook.com/KPAMRR/

antonislazaris68.files.wordpress.com

atticavoice.gr

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου