Κωνσταντίνος και Άννα - Μαρία μπροστά στην έπαυλή τους στο Πόρτο - Χέλι |
Ο μόλις αποθανών, πρώην Βασιλιάς Κωνσταντίνος ο Β΄, υπήρξε Ανώτατος Άρχων από το 1964 έως το 1973, όταν η Χούντα των Συνταγματαρχών, με δημοψήφισμα, κατάργησε τη Μοναρχία και τον κήρυξε έκπτωτο. Με την επάνοδο της Δημοκρατίας, το 1974, διεξήχθη νέο δημοψήφισμα και ο Κωνσταντίνος εξέπεσε οριστικά από το αξίωμα.
Ανήλθε στο θρόνο σε ηλικία 24 ετών, αμέσως μετά το θάνατο του πατέρα του Βασιλιά Παύλου, το Μάρτιο του 1964. Αρκετά νέος και άπειρος, βρισκόταν πάντα κάτω από την ισχυρή επιρροή της μητέρας του, Φρειδερίκης. Την ίδια χρονιά τέλεσε, με ...βυζαντινή εγαλοπρέπεια το γάμο του με την μακρυνή εξαδέλφη του, Άννα - Μαρία, κόρη του Βασιλιά της Δανίας.
Εκτροπές του πολιτεύματος, με την υπογραφή του
Ο νεαρός Βασιλιάς, δυστυχώς, έβαλε την υπογραφή του σε σοβαρότατες συνταγματικές εκτροπές κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, αντί, ως ώφειλε, να είναι εγγυητής του πολιτεύματος. Τον Ιούλιο του 1965, συνέβησαν τα λεγόμενα "Ιουλιανά, με εξαναγκασμό σε παραίτηση - άλλως αποπομπή - της νόμιμης κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου και σχηματισμό κυβέρνησης με τους αποστάτες της Ένωσης Κέντρου ( Ανάμεσά τους, Κ. Μητσοτάκης, Π. Γαρουφαλιάς, Ηλ. Τσιριμώκος, Γ. Αθανασιάδης - Νόβας, Στ. Στεφανόπουλος).
Ήταν μια περίοδος πολιτικής αστάθειας και εντάσεων, με έντονη την ανάμιξη του νεαρού τότε βασιλιά στα πολιτικά πράγματα της χώρας, κατά παράβαση του Συντάγματος, που οδήγησε σε απαξίωση των πολιτικών και άνοιξε το δρόμο στη χούντα...
Γεώργιος Παπανδρέου, Κωνσταντίνος |
Ο Κωνσταντίνος υπήρξε επίορκος και στη συνέχεια. Ώρκισε και νομιμοποίησε την κυβέρνηση των Απριλιανών πραξικοπηματιών, αντί να προασπίσει το δημοκρατικό πολίτευμα. Λίγους μήνες αργότερα τέθηκε επικεφαλής του αποτυχημένου αντικινήματος της 13ης Δεκεμβρίου 1967, το οποίο αργότερα επικαλέσθηκε ως αντιστασιακό άλλοθι.
Όμως σε όλη τη διάρκεια της δικτατορίας, ως εξόριστος, όχι μόνο σε καμμία αντιστασιακή πράξη δεν προέβη, αλλά αντίθετα, συνέχισε τις επαφές του με τη χούντα, για τη δυνατότητα επανόδου του στο θρόνο (σημ.1). Συνέχισε να λαμβάνει τη βασιλική χορηγία, που οι συνταγματάρχες συνέχισαν να του στέλνουν ανελλιπώς. Επίσης απέστειλε και συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Παπαδόπουλο, επί τη διασώσει του από την απόπειρα του Αλέκου Παναγούλη εναντίον του!
Μόλις ώρκισε τους πραξικοπηματίες... Διακρίνονται, Κόλλιας, Παπαδόπουλος, Παττακός, Μακαρέζος, Ζωιτάκης. |
Η άνετη ζωή ενός έκπτωτου
Μετά και το δημοψήφισμα του 1974, ο Κωνσταντίνος κηρύχθηκε οριστικά και αμετάκλητα έκπτωτος και έκτοτε εζησε μια άνετη ζωή, αρχικά στο εξωτερικό και την τελευταία δεκαετία μόνιμα στην Ελλάδα. Διεκδίκησε δικαστικά και έλαβε αποζημίωση 13,7 εκατομμυρίων ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, για την απαλλοτρίωση της περιουσίας του.
Ο πρώην βασιλιάς είχε αρνηθεί να απαντήσει, όταν δημόσια ρωτήθηκε από δημοσιογράφο, πώς βιοπορίζεται και δεν είναι γνωστά όλα του τα περιουσιακά στοιχεία.
Πάντως το 2014, αγόρασε πολυτελή παραθαλάσσια βίλα στο Πόρτο - Χέλι, μέσω υπεράκτιας εταιρίας (offshore). Από ξένα βασιλικά σάιτ (σημ.2) υπάρχει η πληροφορία, ότι είχε εταιρίες, τις οποίες διαχειρίζεται ο γιος του Νικόλαος. Επίσης αναφέρεται μαρτυρία, ότι ήταν μέτοχος σε συγκεκριμένη εφοπλιστική εταιρία και μάλιστα ήταν πάντα παρών στις ετήσιες συνελεύσεις της....
Το ακίνητο στο Πόρτο - Χέλι, το οποίο πρόσφατα πωλήθηκε σε Βούλγαρο μεγιστάνα |
Σημειώσεις:
1. Τα αναφέρει στα απομνημονεύματά του ο Αυλάρχης Λεωνίδας Παπάγος. Σχετικά, "Σημειώσεις 1967 - 1977", Λεωνίδα Παπάγου, 1999
2. http://lafamiliarealgriega.blogspot.com/2022/05/el-principe-nikolaos-con-axion-hellas.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου