"Μήπως είχε δίκιο τελικά ο Μαρξ;" Με το ερώτημα αυτό κυκλοφορεί το νέο τεύχος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, έχοντας μια μεγάλη εικόνα του Καρλ Μαρξ στο εξώφυλλό του. Όπως αναφέρει, ο κλασικός καπιταλισμός δε λειτουργεί πια και λόγω των συνεχών παγκοσμίων κρίσεων και μιας επικείμενης κλιματικής κατάρρευσης, αναδύονται νέες μεταρρυθμιστικές ιδέες.
Σύμφωνα με το περιοδικό, η κριτική στον καπιταλισμό κερδίζει αισθητά δυναμική, καθώς πολλά είναι αυτά που δε λειτουργούν: η παγκοσμιοποίηση καταρρέει και μαζί της το γερμανικό μοντέλο ευημερίας. Ο κόσμος είναι περιχαρακωμένος σε εχθρικά μπλοκ και ο πληθωρισμός βαθαίνει ακόμα περισσότερο το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Σχεδόν όλοι οι κλιματικοί στόχοι χάθηκαν και οι πολιτικοί αδυνατούν να επιδιορθώσουν όλες τις ρωγμές στο σύστημα. Η παγκοσμιοποίηση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, σχεδόν όλα τα κέρδη καταλήγουν στο 10% των πληθυσμών και η τρελή κατανάλωση πόρων καταστρέφει τον πλανήτη. Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στις απόψεις σημαντικών αναλυτών, αλλά και εκφραστών των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επενδυτής και διαχειριστής hedge fund, Ρέι Ντάλιο, μιλάει για έναν καπιταλισμό που δε λειτουργεί πια για τους περισσότερους ανθρώπους και που πρέπει επειγόντως να μεταρρυθμιστεί ριζικά, διαφορετικά θα χαθεί, επάξια.
Οι Financial Times, ανακοίνωσαν, ότι είναι καιρός ο νεοφιλελευθερισμός να αποχωρήσει από την παγκόσμια σκηνή: το κράτος πρέπει να παρέμβει τώρα. Σε εταιρείες, από τη Bosch έως την Goldman Sachs, γίνεται συζήτηση για να τεθούν επιτέλους τα κοινωνικά συμφέροντα πάνω από αυτά των μετόχων...
Ο Βρετανός οικονομικός ιστορικός Adam Tooze δηλώνει, ότι υπάρχει ενεργειακή κρίση, εμπορικός πόλεμος και διαφαίνεται , παγκόσμιος πόλεμος. Πως μέχρι πρόσφατα, λέγανε πως η αγορά θα φροντίσει μόνη της, αλλά κανείς δεν το πιστεύει σοβαρά αυτό σήμερα. Πως εδώ και χρόνια, στις βιομηχανικές χώρες εξαπλώνεται μια απτή οργή κατά του καπιταλισμού, όχι για ιδεολογικούς λόγους, αλλά γιατί τα ενοίκια εκρήγνυνται επειδή η ιδιοκτησία έχει γίνει απρόσιτη. "Γιατί να αποδεχτείτε μια μηχανή ευημερίας που καταναλώνει πόρους όταν δεν παράγει πλέον ευημερία για όλους;" καταλήγει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου