Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Η Ολλανδία ζήτησε συγγνώμη για την αποικιοκρατία

 

 




 

       Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε ζήτησε χθες συγγνώμη εξ ονόματος του ολλανδικού κράτους, για τον ιστορικό του ρόλο στη δουλεία και για τις συνέπειες που, όπως παραδέχθηκε, εξακολουθούν να υφίστανται μέχρι σήμερα:

"Σήμερα ζητώ συγγνώμη", είπε ο Ρούτε, σε μια ομιλία που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση, τονίζοντας ότι η δουλεία πρέπει να αναγνωριστεί "με τους πιο ξεκάθαρους όρους ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας". Αναγνώρισε, ότι "το παρελθόν δεν μπορεί να διαγραφεί, παρά μόνο να αντιμετωπιστεί", υποστηρίζοντας, ότι για αιώνες, το ολλανδικό κράτος "επέτρεψε, ενθάρρυνε και επωφελήθηκε από τη δουλεία".. 

 Η συγγνώμη έρχεται εν μέσω μιας ευρύτερης επανεξέτασης του αποικιοκρατικού παρελθόντος της χώρας, περιλαμβανομένων των προσπαθειών επιστροφής κλεμμένων έργων τέχνης και των τωρινών αγώνων της ενάντια στο ρατσισμό. 

 

 

                                                     Οι επικρίσεις

 

Όμως η όλη διαχείριση του θέματος προκάλεσε αντιδράσεις από οργανώσεις ακτιβιστών πρώην ολλανδικών αποικιών. Θεωρούν, ότι η συγγνώμη έπρεπε να ειπωθεί από τον αρχηγό του ολλανδικού κράτους, τον βασιλιά Γουλιέλμο-Αλέξανδρο και ότι επίσης υπήρξε ανεπαρκής διαβούλευση για το θέμα, υποστηρίζοντας ότι η επικείμενη απολογία έχει μία «αποικιακή αίσθηση». Χαρακτηριστική η δήλωση από μια οργάνωση πρώην αποικίας: "Ο τρόπος που η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα, δίνει την εντύπωση ενός νεοαποικιακού ξεράσματος"! 

 

 

   Το δουλεμπόριο συνέβαλε στη "χρυσή" εποχή της Ολλανδίας

 

 

       Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι από την Αφρική και την Ασία διακινήθηκαν από Ολλανδούς δουλεμπόρους μεταξύ του 17ου και του 19ου αιώνα. Οι σκλάβοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά αναγκάστηκαν να εργάζονται σε φυτείες ζάχαρης, καφέ και καπνού, σε ορυχεία και ως σκλάβοι στο «Νέο Κόσμο», ενώ δέχονταν ακραία σωματική, ψυχική και σεξουαλική βία. Τα έσοδα από τη δουλεία πλούτισαν το Βασίλειο των Κάτω Χωρών και συνέβαλαν στη «Χρυσή Εποχή» της Ολλανδίας, μια περίοδο οικονομικής ευημερίας τον 17ο αιώνα, κατά την οποία η χώρα αναπτύχθηκε πολιτισμικά και οικονομικά. 

 

 

Dutch finally admit 'shameful acts' in colonial Indonesia – Asia Times

 

 

                                        Αποζημιώσεις; 'Οχι!


 

     Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ομιλία του, Πρωθυπουργός, ο Μαρκ Ρούτε σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν προσφέρει αποζημίωση στους απογόνους των σκλάβων. Ιδρύει μόνο ένα ταμείο 200 εκατομμυρίων ευρώ, για πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κληρονομιάς της δουλείας στην Ολλανδία και στις πρώην αποικίες της, για την ενίσχυση της εκπαίδευσης σχετικά με το θέμα, την ίδρυση μουσείου δουλείας κλπ.

 

 

Slavery In Dutch Colonial Era – Islam In Indonesia

 

 


Πηγές: reuters.com, nytimes.com, euronews.com




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου