Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Έλληνες Ρομά: Μικρή η ενσωμάτωση αν και τα κονδύλια ρέουν

  

 


      

 

      Παρά τα τεράστια ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Ελλάδα, για την κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά, χιλιάδες ζουν ακόμη σε συνθήκες περιθωρίου, κοινωνικής, οικονομικής και χωροταξικής απομόνωσης. Υφίστανται διακρίσεις και συχνότατα είναι στόχοι ρατσιστικής συμπεριφοράς. Υπολογίζεται, πως το 96% ζει στο όριο της φτώχειας, το 50% μένει σε παραπήγματα και το 70% δεν τελειώνει τη βασική εκπαίδευση. 

 

Η προβληματική κατάσταση επιβεβαιώνεται και από τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιώργο Σταμάτη. Διαπιστώνει περιορισμένη πρόοδο στα βασικά πεδία ουσιαστικής κοινωνικοοικονομικής τους ένταξης, με αποτέλεσμα οι Ρομά συμπατριώτες μας  να βρίσκονται αντιμέτωποι με ποικίλα εμπόδια και να είναι παγιδευμένοι στον φαύλο κύκλο της πολλαπλής στέρησης, της διαγεννεακής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Προσθέτει, ότι η οικονομική κρίση, η επέλαση της πανδημίας και εν συνεχεία η ενεργειακή κρίση κατάφεραν ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα περιθωριοποίησης, έξαρσης ρατσιστικών συμπεριφορών και οικονομικής ανέχειας.

Ήδη, εννέα χιλιάδες οικογένειες Ρομά αδυνατούν να εξυπηρετήσουν στεγαστικά δάνεια που έλαβαν με ευνοϊκούς όρους στις αρχές του 2000 και βρίσκονται αντιμέτωπες με κατασχέσεις, φοβούμενες την επιστροφή τους στους καταυλισμούς.

 

 

                       Καταπέλτης οι έρευνες διεθνών οργανισμών 

 

 

       Σε έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) και του Eurostat, αναφέρεται, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη Ρομά χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια και καθαρό πόσιμο νερό, ότι κάποιοι είναι αόρατοι για το κράτος, χωρίς ληξιαρχική πράξη γέννησης ή και αστυνομική ταυτότητα και ένα πλειοψηφικό ρεύμα της ελληνικής κοινωνίας επιλέγει να μη συνδιαλέγεται μαζί τους.

 

 

 

Στον καιρό των τσιγγάνων: 2010

 

 

Χωρίς εκπαίδευση, πρώιμοι γάμοι και κονδύλια που δεν φτάνουν στους δικαιούχους 

 

 

      Το ποσοστό συμμετοχής των Ρομά στην εκπαίδευση σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό αλλά και με άλλες χώρες της Ε.Ε. παραμένει χαμηλό (28%), ενώ παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά εξίσου τα ποσοστά μαθητικής διαρροής και νέων εκτός εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης.

Επίσης, πολλά παιδιά Ρομά, πριν μπουν στην εφηβεία, σε ηλικία 10, 12 ή και 13 ετών, παντρεύονται. Οι πρώιμοι γάμοι παρατηρούνται στο 97% του συνολικού πληθυσμού Ρομά! 

 

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά καταγγέλλει, ότι οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσειςς για τους Ρομά δεν μπόρεσαν ποτέ να φτάσουν στους πραγματικά δικαιούχους. Συγκεκριμένα αναφέρει:

 

 «....οι δήμοι έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάσταση που βιώνουμε. Ως δήμαρχος, η αρμοδιότητά του είναι να ξέρει πως είναι οι πολίτες του. Ειδικά αν υπάρχουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, θα πρέπει να τις καταγράψει, να τις χαρτογραφήσει και να εφαρμόσει ένα βιώσιμο σχέδιο. Εδώ έχουμε δημάρχους διαχρονικά οι οποίοι επικαλούνται τη δικαιολογία ότι δεν έχουν εκτάσεις να παραχωρηθούν, δεν έχουν το αρμόδιο προσωπικό ή ότι στους Ρομά αρέσει να ζουν έτσι. Η συντριπτική πλειοψηφία δε στέλνει ένα φορτηγό για τα σκουπίδια τους. Υπάρχει ακραία φτώχεια, αστεγία, ανεργία, αγραμματοσύνη, και τώρα κλιματική και ενεργειακή κρίση. Η ευαλωτότητα των Ρομά είναι πολλαπλή. Υπάρχει πείνα. Εννιά στα δέκα παιδιά πεινάνε».

 

 

                    Περιθώριο και παραβατικότητα, αλληλένδετα

 

 

      Όταν αφήνεται μια κοινωνική ομάδα στην τύχη της, με μόνο ενδιαφέρον του κράτους τις παρασιτικές παροχές (επιδόματα), οι Ρομά θα συνεχίσουν να είναι μια παράλληλη κοινωνία, καθηλωμένη στο λυκόφως  της υπανάπτυξης και της θάλλουσας παρανομίας. Το μόνο που χρειάζεται η κοινότητα των Ρομά είναι η ενσωμάτωση, με σύγχρονους όρους και χωρίς απαραίτητα να απωλέσουν την ταυτότητά τους. Η ενσωμάτωσή τους προστατεύει και τους ίδιους και ολόκληση την κοινωνία, που είναι γνωστό, πως μαστίζεται από την ολονέν αυξανόμενη (και αναμενόμενη φυσικά) παραβατικότητά τους.... 

 

 

 Άγνωστοι επιτέθηκαν σε διμοιρία των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη - Σε εξέλιξη  πορεία για τον πυροβολισμό 16χρονου από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη (εικόνες  & βίντεο) - Law & Order

 

 

 

 

 

 

Πηγές:

https://www.lifo.gr/articles/roma-polla-ta-kondylia-mikri-i-ensomatosi  https://empros.gr/2016/12

/erotimatapouzitounapantiseisthetounoiromatoudroserou/a-polla-ta-kondylia-mikri-i-ensomatosi  https://empros.gr/2016/12/erotimatapouzitounapantiseisthetounoiromatoudroserou/

https://www.cnn.gr/focus/apopseis/story/311251/koinoniki-entaxi-ton-roma-kai-proliptiki-diamesolavisi-gia-tin-antimetopisi-tis-paravatikotitas

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου