Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

"Πλούτος" του Αριστοφάνη, στον κάμπο των Σπάτων


 


 

 

      Από τον καιρό του Αριστοφάνη μέχρι σήμερα τα πράγματα μοιάζουν να μην έχουν αλλάξει καθόλου. Ο Πλούτος είναι ακόμη ο πιο ισχυρός Θεός του πλανήτη, η κινητήρια δύναμη του κόσμου, ενώ διάφορα οικονομικά συμφέροντα καθορίζουν τα πάντα. 

 

Ο Αριστοφάνης, ο μεγάλος δημιουργός της αρχαίας ελληνικής κωμωδίας, με ποιητική χάρη, εντυπωσιακή ελευθεροστομία και με κριτική διάθεση σατίρισε τα κακώς κείμενα. Μολονότι αντλεί τα θέματά του από τα δεδομένα της δικής του εποχής, έχει συλλάβει τη διαχρονικότητα των ανθρώπινων προβλημάτων.

 

Στον Πλούτο"  διακωμωδεί την κακή διανομή του, που επειδή είναι τυφλός, πηγαίνει στους κακούς. Αλλά ένας χρηστός πολίτης, ο Χρεμύλος, μαζί με τον Καρίωνα, τον τετραπέρατο δούλο του,περιθάλπουν τον τυφλό, τιμωρημένο από το Δία, θεό Πλούτο, που μικρός τυφλώθηκε για να αποφεύγει τους δίκαιους, τους σοφούς και τους έντιμους. Έτσι, ξαναβρίσκει το φως του και δίνει τα πλούτη του στους αγαθούς και τους κακούς τους κάνει φτωχούς... 

 

Κυριακή 10 Ιουλίου και Δευτέρα, 11 Ιουλίου, στη θέση "Φαγιά" στον κάμπο των Σπάτων, από το νεανικό τμήμα της θεατρικής ομάδας "Τέταρτο Κουδούνι".

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου